Zdravi recepti kot v vrtcu
Z veseljem delimo med vas nekaj receptov zdravih, preprostih in okusnih jedi. Nekatere pripravljajo tudi kuharji v našem vrtcu. Mogoče boste dobili kakšno idejo za popestritev vašega jedilnika, pri otrocih pa obudili okuse naše kuhinje.
Naj bo ustvarjanje v kuhinji skupaj z vašimi otroki užitek.
Dober tek!
RECEPTI ZA ZAJTRK
1. MESNO-ZELENJAVNI NAMAZ
Priprava je izjemno preprosta, naredite pa ga v nekaj minutah. Poskusite ga tudi vi in obudite spomine na dneve v vrtcu.
Sestavine za 4 osebe:
- 10 dag posebne salame v kosu,
- 1 trdo kuhano jajce,
- 1 korenček,
- 2 kisli kumarici,
- 1 čajno žličko gorčice,
- 2-3 žlice majoneze,
- sol,
- poper
Z multipraktikom zmeljemo salamo, kumarice, korenček in trdo kuhana jajca. Za bolj mazav namaz lahko korenček skuhate. Nato vse skupaj stresemo v srednje veliko posodo, dodamo majonezo in sol (po želji tudi poper) in temeljito premešamo.
2. TUNIN NAMAZ Z OLIVAMI IN KISLIMI KUMARICAMI
Sestavine za 4 osebe:
- tune iz konzerve 160 G
- Majoneza 10 g
- kisla smetana 20 g
- sirni namaz 60g
- kisle kumarice 20 g
- olive 10 g
- česen, sol, peteršilj
Odcejeno tunino pretlačimo, dodamo majonezo, kislo smetano, sirni namaz in vse skupaj dobro premešamo. Dodamo drobno narezane olive in kisle kumarice, začinimo in dobro premešamo.
3. AVOKADOV NAMAZ S SKUTO
Sestavine za 4 osebe:
- 40 g avokada
- 120 g skute
- 16 g kisla smetana
- 40 ml sladke smetane
- sok ene limone
- sol, česen v prahu
Priprava: V mešalni posodi zdrobimo avokado, dodamo skuto, kislo in sladko smetano. Med mešanjem postopoma dodajamo sok limone, solimo in dodamo malo česen v prahu.
4. PIŠČANČJA PAŠTETA
Sestavine za 4 osebe:
- 60 g pečenega ali kuhanega piščančjega mesa
- 8 g majoneze
- 8 ml oljčnega olja
- 1- 2 kisli kumarici
- mala žlička kaper
Priprava: Piščančje meso nasolimo, spečemo ali skuhamo in ohladimo. Kumarici grobo sesekljamo. V mešalni posodi zmeljemo meso, kisli kumarici in kapre ob dodatku olja in majoneze. Hranimo v hladilniku.
5. DOMAČ ČOKOLADNO LEŠNIKOV NAMAZ
Ta namaz je bolj slasten kot Nutela, predvsem pa bolj zdrav, saj vsebuje manj sladkorja in manj maščob.
https://leaneen.com/2019/09/27/domac-cokoladno-lesnikov-namaz/
6. DOMAČ ČOKOLEŠNIK
Čokolešnik, vsem znana jed, kajne? Omenjen kupljeni izdelki vsebujejo veliko sladkorja, zato je domača različica veliko bolj zdrava, pa tudi enostavna za pripravo.
Ponujamo vam dva recepta, ki spominjata na pravi Čokolešnik.
6.1. ČOKOLEŠNIK IZ PIRINEGA ZDROBA
Sestavine za 4 osebe:
- 150 g pirinega zdroba;
- 1 l mleka;
- 0,2 dl sladke smetane ;
- 30 g mletih praženih lešnikov;
- 30 g kakava;
- ščepec soli;
- cimet,
- malo vanilijeva sladkorja (po potrebi)
Priprava:
Pirin zdrob zakuhamo v mleko. Posolimo in med kuhanjem počasi mešamo, da se zgosti. Ko je zdrob kuhan, dodamo mlete prepražene lešnike, kakav, smetano in začimbe. Ponudimo kot toplo ali ohlajeno.
6.2. ČOKOLEŠNIK IZ OVSENIH KOSMIČEV
Domači čokolešnik narejen po tem receptu je po strukturi še najbolj podoben kupljenemu oz. Čokolešniku.
Sestavine za 4 osebe:
- 1 l mleka
- 200 g ovsenih kosmičev
- 60 g čokolade
- 60 g mletih lešnikov
- ščepec soli
Postopek:
- Ovsene kosmiče zmeljemo z multipraktikom. Tako pride končna struktura bolj gladka. Ni pa nujno, če uporabimo cele kosmiče, bo struktura pač bolj groba.
- Mleko zavremo in dodamo koščke čokolade, lešnike in ovsene kosmiče. Mešamo in na hitro kuhamo, kakšna minuta je povsem d
RECEPTI ZA ZDRAVE SLADICE
7. PEČENA PROSENA KAŠA Z JABOLKI
Sestavine za 4 osebe:
- 1 skodelica(2 dl) prosene kaše
- 2 skodelici(4 dl) mleka
- 0,5 kg jabolk
- 1vanilin sladkor
- 2 jajci
- pest rozin
- rum
- maslo
- cimet
Postopek
Ko mleko zavre, dodamo oprano proseno kašo. Kuhamo 15 minut, nato jo nekoliko ohladimo.
Medtem rozine namočimo v rum in naribamo jabolka. Ločimo beljake in rumenjake ter stepemo sneg. Ko je prosena kaša nekoliko ohlajena, primešamo naribana jabolka, vanilin sladkor, rumenjake in rozine. Na koncu počasi vmešamo še sneg.
Vse skupaj damo v manjši, z maslom namaščen pekač (30 x 20 cm) ter pečemo 30 minut na 180 stopinj. Po želji potresemo še s cimetom.
8. SKUTNA PENA V SLADOLEDNEM KORNETU ALI “ZIMSKI SLADOLED”
Sestavine za 4 osebe:
- Skuta – 40% m.m. (40 dag)
- Sladkor v prahu (2 dag)
- Sladkor – vanilja
- Smetana – sladka (1 dl)
- Sladoledni korneti (10 kom)
- Jagode (10 dag)
Dobro ohlajeno (tekočo) sladko smetano stepamo nekaj minut. Ko se začne gostiti, dodamo sladkor v prahu in vanilijev sladkor in še enkrat premešamo. Pazimo, da ne mešamo predolgo, da ne nastane maslo. Stepeno smetano s stepalno šibo vmešamo v pasterizirano skuto, da dobimo rahlo peno. Po želji v skuto vmešamo očiščene, dobro oprane, osušene, na drobno zrezane jagode ali drugo sezonsko sadje. Pripravljeno skutno peno z žlico ali s kleščami za sladoled nadevamo v sladoledni kornet. Po vrhu potresemo s čokolado v prahu ali s čokoladnimi mrvicami, lahko okrasimo z rezino dobro oprane jagode ali ribezom. Čim prej ponudimo. Stepeno smetano vmešamo v skuto, tik preden jed ponudimo, da ne zvodeni. Jed do uporabe hranimo v hladilniku.
9. DOMAČA FRUTABELA
Oreščki, suho sadje so zakon, saj nas na dober in zdrav način napolnijo z energijo, so čista hrana za možgane otrok, vsebujejo veliko Omega 3, 6 in 9 maščobnih kislin, vitamina E in B, kalcija, kalija, magnezija, cinka, železa in vlaknin.
In te domače Frutabele vsebujejo vse za zdravo in dobro malico vašega otroka.
Sestavine (lahko jih prilagodite svojim željam, okusu oz. potrebam):
- 50 g temne čokolade
- 4 žlice zmehčanega masla
- pest sesekljanih orehov
- pest sesekljanih lešnikov
- pest suhega sadja (npr. marelic)
- pest sesekljanih mandljev
- 2 pesti žitnih kosmičev
- 4 žlice tekočega medu
Premaz:
- 150 g belih čokoladnih solzic
Postopek priprave:
Najprej z nožem sesekljamo orehe, lešnike, mandlje in čokolado (koščki so lahko različne velikosti), ki jim nato v posodi dodamo vse ostale sestavine. Maslo narežemo na tanke plasti in ga vmešamo med sestavine, da se porazgubi. Dodamo še med (če uporabljate kristaliziranega, ga prej stopite). Maso razporedimo po pekaču (višina ploščine naj bo med enim in poldrugim centimetrom), ki smo ga predhodno obložili s papirjem za peko. Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija, sadno-žitne ploščice pa pečemo okoli 20 minut. Masa bo mehka in bo lahko lezla narazen, zato ob strani na primer z nožem potisnemo sadno-žitno ploščo skupaj v pravokotnik in pustimo, da se ohladi (cca 2 uri). Ohlajeno nato razrežemo na poljubno velike ploščice. Za karseda originalen videz nato nad vodno kopeljo stopimo bele čokoladne kapljice in s stopljeno čokolado rezino premažemo. Pustimo stati še kakšno uro, da se strdi. Pa dober tek!
https://www.220stopinjposevno.com/na-kro381niku/ponarejena-frutabela-ali-sadno-itne-ploice-by-me
10. BANANINE PALAČINKE so zdrava in ekspresna jed, primerna za zajtrk ali sladico.
https://leaneen.com/2020/01/10/bananine-palacinke-iz-dveh-sestavin/
11. MUFFINI Z OKUSOM POTRATNE POTICE so odličen in bolj enostaven približek pravi orehovi potici, pri katerih lahko pomagajo tudi otroci
https://leaneen.com/2018/03/18/muffini-z-okusom-potratne-potice/