• Ljubljanska cesta 70, 1230 Domžale, Slovenija
  • 01/72 48 300
  • info@vrtec-domzale.si
Ne spreglejte
Vrtec Domžale
  • Vpis / izpis
    • Vpis/ izpis otrok v vrtec
    • Cene programov
    • Kontakt
  • Dejavnosti
  • E-vrtec
    • Igrajmo se vrtec
    • E-vsebine za otroke
    • Svetovalnica za starše
    • E-galerija
  • Starši
    • Svetovanje in vzgoja
      • Svetovalna služba
      • Uvajalno obdobje
      • Pravilnik o nasilju
      • Kontakt
    • Prehrana in zdravje
      • Jedilnik
      • Prehranske smernice
      • Zdrava prehrana v predšolskem obdobju
      • Zeleni ponedeljek
      • Prioritete zdravega prehranjevanja
      • Dietna prehrana
      • Politike, ukrepi in programi
      • Kontakt
    • Zdravstveno varstvo
      • Zdravstvena rezervacija – obvestilo in vloga
      • Higiena rok – video za otroke
      • Zdravstveno varstvo in higiena
      • Gripa
      • Zobna preventiva
      • Splošne informacije
      • Vključenost otrok v vrtec glede na njihovo zdravstveno stanje – strokovne smernice
    • Plačilo vrtca
      • Cene programov
      • Nove cene od 1. aprila 2024
      • Način uveljavljanja znižanega plačila
      • Plačilo prispevkov
      • TRAJNIK
      • Plačilo preko e-računa
      • Prejemanje položnice preko mail naslova
  • Informacije
    • Osnovne Informacije
      • Domov
      • Hišni red
      • Požarni red
      • Kodeks etičnega ravnanja
      • Politika zasebnosti
      • Zapisnik zadnje seje Sveta staršev
      • Zapisnik zadnje seje Sveta zavoda
      • Zakonske osnove
      • Cenik
      • Uporaba prostorov
    • Uporabne povezave
      • Publikacija
      • Delovni načrti
      • Analize
      • Zakonski akti
      • Hišni red
      • Izjava o dostopnosti
    • O nas
      • Predstavitev
      • Vizija
      • Enote
      • Informacije javnega značaja
      • Kontakt
  • 70 let
    • Zloženka
    • Vse najboljše
    • Publikacija Vse najboljše
    • Himna
    • Obisk hroščka Simona
    • Obisk med enotami
    • Forma viva
    • Vrtec Domžale nekoč in danes
    • Praznično popoldne
    • Razstava ob 70-letnici
  • Easistent
Prehranske smernice v vrtcu Domžale

Skrb za otrokovo zdravje se prične s kvalitetnim zdravim prehranjevanjem, ki je eden izmed dejavnikov zdravega načina življenja. S tem, ko otroku ponudimo čim bolj raznoliko in zdravo hrano, mu nudimo možnost za skladen rast in razvoj, dobro psihofizično počutje ter ustrezno odpornost, ki dolgoročno vpliva na zmanjšanje tveganja za pojavljanje bolezni v kasnejšem življenju. Večina otrok preživi v vrtcu dve tretjini svojega  časa, zato z vso odgovornostjo in strokovnostjo pripravljamo prehranjevalni program za posamezno starostno obdobje. Naša prizadevanja so usmerjena v zagotovitev zdrave, varne, uravnotežene, varovalne in pestre prehrane.

Prehranjevanje otrok v vrtcu je del celotnega vzgojno izobraževalnega procesa, katerega namen je zagotavljati ustrezne obroke in navajati malčke na zdravo hrano, spodbujati samostojnost pri prehranjevanju in zagotavljati spodbudno klimo v času obrokov. Spodbujamo jih k oblikovanju prijetnega in umirjenega vzdušja, da jedo v urejenem okolju, ob lepo urejenih mizicah, počasi, sede, da pravilno uporabljajo pribor in hrano dobro prežvečijo ter ob tem uporabljajo vljudnostne besede.

Pri načrtovanju prehrane upoštevamo prenovljene Smernice za prehranjevanje v vzgojno-izobraževalnih zavodih (Zavod RS za šolstvo, 2024), ki predstavljajo najučinkovitejši in najracionalnejši način omogočanja zdravega prehranjevanja, dosegajo cilj trajnostnega razvoja, s poudarkom na vzgajanju zdravih prehranskih navad otrok, njihovemu odnosu do hrane in zmanjšanju odpadne ter zavržene hrane v celotni prehranski verigi.

Za otroke z alergijami ali drugimi prehranskimi preobčutljivostmi pripravljamo dietne obroke na podlagi zdravniškega Potrdila o medicinsko indicirani dieti za otroka.

Prehrana otrok v vrtcu je načrtovana tako, da:

  • zadošča 70-75 % dnevnih energijskih in bioloških potreb otrok, od tega pretežno zajtrk z dop. malico pokriva 25-35 %, kosilo 30-35 % in pop. malica 10-15% energijskih potreb;
  • je v vsakodnevnih jedilnikih v skladu s strokovno zdravstvenimi priporočili zastopan 50-55 % delež ogljikovih hidratov, 30-35 % maščob, 10-15 % beljakovin  in dovolj vlaknin, vitaminov in mineralov;
  • se držimo načela pestrosti in visoke kvalitete živil;
  • kakovost in varnost živil zagotavljamo z vzpostavljenim preventivnim sistemom HACCP;
  • stremimo k izbiri sezonskih vrst sadja in zelenjave;
  • nabavljamo živila sproti in sveža;
  • se izogibamo visoko procesiranim živilom in industrijsko pripravljenim jedem;
  • vsaj enkrat tedensko so na jedilniku ribe;
  • zmanjšujemo pogostost vključevanja rdečega mesa v obroke in vsaj enkrat tedensko pripravimo brezmesni obrok (zeleni ponedeljek);
  • poudarek dajemo vključevanju stročnic (grah, fižol, leča, čičerika) in polnovrednih žit (pira, prosena kaša, ajdova kaša, kvinoja, bulgur, kamut, žitni polnovredni kosmiči ipd.) v prehrano;
  • v vsakodnevno prehrano redno vključujemo mleko in mlečne izdelke;
  • vsakodnevna prehrana vsaj pri enem obroku vsebuje sveže sadje in/ali zelenjavo;
  • v jedilnike vključujemo tudi oreščke in semena;
  • pri pripravi obrokov ne uporabljamo nobenih umetnih dodatkov za izboljšanje okusa ampak samo naravne začimbe;
  • peciva pretežno pripravljamo v domači kuhinji;
  • pri pripravi jedi uporabljamo zdrave načine toplotne obdelave (dušenje, kuhanje, peka v parno konvekcijski peči namesto cvrtja);
  • izbiramo živila brez ali z nižjo vsebnostjo prostih sladkorjev in soli, pri pripravi obrokov pa porabo sladkorja in soli omejujemo;
  • sokove s 100 % sadnim deležem ponudimo izjemoma, kot sestavni del obroka;
  • uživanje belega kruha nadomeščamo s polnozrnatim, ajdovim, rženim, črnim, ovsenim, pirinim, kamutovim, ječmenovim, prosenim…;
  • uporabljamo kvalitetne maščobe (100% sončnično, repično in olivno olje, maslo);
  • imajo otroci na razpolago ves dan napitke brez sladkorja: voda, nesladkani čaji, voda z dodatkom limone ali drugega sadja;
  • preko celega dneva imajo otroci na voljo jabolka;
  • da pogosteje pripravljamo hrano, ki jo imajo otroci radi, vendar le do mere, ko je še združljiva s prehranskimi priporočili;
  • prednost dajemo vključevanju lokalno pridelanega mleka in mlečnih izdelkov, sezonskega sadja, zelenjave ter drugih živil iz okoliških kmetij (marmelade, sokovi);
  • vsak tretji petek v mesecu imamo dan slovenske hrane, v novembru pa tretji teden obeležujemo teden slovenske hrane. Te dni se pripravljajo tradicionalne slovenske jedi iz lokalno pridelanih živil;
  • vključujemo živila iz ekološke pridelave v količinskem obsegu min. 15 % in živila iz shem kakovosti v količinskem obsegu min. 30 %.

Jedilnik je ves čas na vpogled staršem na spletni strani in na oglasnih deskah, da lahko dnevno spremljajo prehrano svojega otroka in jo dopolnjujejo s prehrano doma.

Simona Klarič, univ. dipl. ing. živ. teh.
org. prehrane

Ljubljanska cesta 70,
1230 Domžale, Slovenija

tel: 01/72 48 300

fax: 01/72 48 295

vrtec.domzale@guest.arnes.si

info@vrtec-domzale.si

O nas

Dalmatian hello to amazing the rmre flung as thanks a bmantaalt to under emursive ksome the and one bald.

  • Dalmatian hello rveli toazing
  • Bmantaalt to oseir underursi

Uporabne povezave

  • Foreign Policy
  • Health Care
  • Immegration
  • National Issues
  • Kontakt

Zadnje aktivnosti

Zadnje novice

  • Gledališča Kamišibaj, glasbena pravlj

Copyright © 2017, vrtec-domzale.si. Vse pravice pridržane.