
Recepti za testo brez kvasa
V času epidemije se nam kaj lahko zgodi, da ugotovimo, da doma nimamo kruha, niti kvasa, v trgovino pa po priporočilih odhajamo bolj poredko. Zato smo poiskali nekaj receptov, kako se v taki situaciji lahko znajdemo.
1. KRUH BREZ KVASA IN GNETENJA
https://leaneen.com/2020/03/16/kruh-brez-gnetenja-in-brez-kvasa/
https://oblizniprste.si/slastni-kruh/14-receptov-za-kruh-brez-kvasa/
2. PIRINE BOMBETKE BREZ KVASA
Sestavine:
470 g pirine moke
2 zvrhani žlicki pecilnega praška (midva sva uporabila pecilni prašek iz vinskega kamna)
50 g masla
1 jajce
2 dl tekočega jogurta
1,5 žličke soli
Na bombetke je dodano:
1 jajce
1 žlica mleka
mak
sir
sezam
Priprava:
Jajce penasto stepemo in vanje vmešamo jogurt. Moko, sol in pecilni prašek zmešamo v ločeni posodi, nakar jih skupaj z maslom sobne temperature stresemo k jajčno-jogurtovi zmešnjavi.
Dobljeno testo zgnetemo in iz njega oblikujemo male kroglice. Če je preveč lepljivo, dodamo malo moke. Premažemo jih s stepenim jajčkom, ki mu dodamo žlico mleka in posujemo z makom, sezamom ali malo nastrganega sira. Bombetke pečemo 15-20 minut na 180 stopinjah.
3. TESTO ZA PICO BREZ KVASA
Morda smo ugotovili, da v domači shrambi nimamo kvasa. Zahoče pa se nam sočna italijanska pica s hrustljavim testom. Samo gladka moka, voda, malo olja, zavitek pecilnega praška in ščepec soli. Premaz in obloga pa, jasno, po okusu.
Sestavine za 2 pizzi:
500 g moke
1 pecilni prašek
1 žlička soli
1 žlica oljčnega olja
250 ml vode
Postopek
V posodo za mesenje testa vsujemo moko. Moki dodamo sol, pecilni prašek vinskega kamna, ter vse skupaj dobro premešamo. Zmes zalijemo z vodo in gnetemo. Dobiti moramo gladko testo, ki se odpušča od stene posode. Testo razvaljamo takoj, saj tukaj vzhajanje testa ni potrebno. Zgneteno testo postavimo na pomokano delovno površino in ga razvaljamo. Pripravimo si pekač in nanj položimo peki papir. Na peki papir v pekaču položimo razvaljano testo. Paradižnikovo omako namažemo na testo in posujemo z baziliko. Pečico segrejmo na 250 stopinj Celzija in pizzo pečemo 5 minut. Po petih minutah vzamemo pizzo iz pečice, in jo obložimo z ribanim sirom in z drugimi sestavinami po želji (šunka, pršut, tune, olive …). Na koncu pizzo posujemo z origanom. Za 6 minut postavimo pizzo v pečico. Pizzo razrežemo na kose in jo postrežemo.