• Ljubljanska cesta 70, 1230 Domžale, Slovenija
  • 01/72 48 300
  • info@vrtec-domzale.si
Ne spreglejte
Vrtec Domžale
  • Vpis / izpis
    • Vpis/ izpis otrok v vrtec
    • Cene programov
    • Kontakt
  • Dejavnosti
  • E-vrtec
    • Igrajmo se vrtec
    • E-vsebine za otroke
    • Svetovalnica za starše
    • E-galerija
  • Starši
    • Svetovanje in vzgoja
      • Svetovalna služba
      • Uvajalno obdobje
      • Pravilnik o nasilju
      • Kontakt
    • Prehrana in zdravje
      • Jedilnik
      • Prehranske smernice
      • Zdrava prehrana v predšolskem obdobju
      • Zeleni ponedeljek
      • Prioritete zdravega prehranjevanja
      • Dietna prehrana
      • Politike, ukrepi in programi
      • Kontakt
    • Zdravstveno varstvo
      • Zdravstvena rezervacija – obvestilo in vloga
      • Higiena rok – video za otroke
      • Zdravstveno varstvo in higiena
      • Gripa
      • Zobna preventiva
      • Splošne informacije
      • Vključenost otrok v vrtec glede na njihovo zdravstveno stanje – strokovne smernice
    • Plačilo vrtca
      • Cene programov
      • Nove cene od 1. junij 2025
      • Način uveljavljanja znižanega plačila
      • Plačilo prispevkov
      • TRAJNIK
      • Plačilo preko e-računa
      • Prejemanje položnice preko mail naslova
  • Informacije
    • Osnovne Informacije
      • Domov
      • Hišni red
      • Požarni red
      • Kodeks etičnega ravnanja
      • Politika zasebnosti
      • Zapisnik zadnje seje Sveta staršev
      • Zapisnik zadnje seje Sveta zavoda
      • Zakonske osnove
      • Cenik
      • Uporaba prostorov
    • Uporabne povezave
      • Publikacija
      • Delovni načrti
      • Analize
      • Zakonski akti
      • Hišni red
      • Izjava o dostopnosti
    • O nas
      • Predstavitev
      • Vizija
      • Enote
      • Informacije javnega značaja
      • Kontakt
  • 70 let
    • Zloženka
    • Vse najboljše
    • Publikacija Vse najboljše
    • Himna
    • Obisk hroščka Simona
    • Obisk med enotami
    • Forma viva
    • Vrtec Domžale nekoč in danes
    • Praznično popoldne
    • Razstava ob 70-letnici
  • Easistent
02/04/2020

Zdravi recepti kot v vrtcu

  • VrtedD
  • 17372 Ogledov
  • 8 Všečkov
  • Diši po vrtcu

Z veseljem delimo med vas nekaj receptov zdravih, preprostih in okusnih jedi. Nekatere pripravljajo tudi kuharji v našem vrtcu. Mogoče boste dobili kakšno idejo za popestritev vašega jedilnika, pri otrocih pa obudili okuse naše kuhinje.

Naj bo ustvarjanje v kuhinji skupaj z vašimi otroki užitek.

Dober tek!

RECEPTI ZA ZAJTRK

1. MESNO-ZELENJAVNI NAMAZ

Priprava je izjemno preprosta, naredite pa ga v nekaj minutah. Poskusite ga tudi vi in obudite spomine na dneve v vrtcu.

Sestavine za 4 osebe:

  • 10 dag posebne salame v kosu,
  • 1 trdo kuhano jajce,
  • 1 korenček,
  • 2 kisli kumarici,
  • 1 čajno žličko gorčice,
  • 2-3 žlice majoneze,
  • sol,
  • poper

Z multipraktikom zmeljemo salamo, kumarice, korenček in trdo kuhana jajca. Za bolj mazav namaz lahko korenček skuhate. Nato vse skupaj stresemo v srednje veliko posodo, dodamo majonezo in sol (po želji tudi poper) in temeljito premešamo.

2. TUNIN NAMAZ Z OLIVAMI IN KISLIMI KUMARICAMI

Sestavine za 4 osebe:

  • tune iz konzerve 160 G
  • Majoneza 10 g
  • kisla smetana 20 g
  • sirni namaz 60g
  • kisle kumarice 20 g
  • olive 10 g
  • česen, sol, peteršilj

Odcejeno tunino pretlačimo, dodamo majonezo, kislo smetano, sirni namaz in vse skupaj dobro premešamo. Dodamo drobno narezane olive in kisle kumarice, začinimo in dobro premešamo.

3. AVOKADOV NAMAZ S SKUTO

Sestavine za 4 osebe:

  • 40 g avokada
  • 120 g skute
  • 16 g kisla smetana
  • 40 ml sladke smetane
  • sok ene limone
  • sol, česen v prahu

Priprava: V mešalni posodi zdrobimo avokado, dodamo skuto, kislo in sladko smetano. Med mešanjem postopoma dodajamo sok limone, solimo in dodamo malo česen v prahu.

4. PIŠČANČJA PAŠTETA

Sestavine za 4 osebe:

  • 60 g pečenega ali kuhanega piščančjega mesa
  • 8 g majoneze
  • 8 ml oljčnega olja
  • 1- 2 kisli kumarici
  • mala žlička kaper

Priprava: Piščančje meso nasolimo, spečemo ali skuhamo in ohladimo. Kumarici grobo sesekljamo. V mešalni posodi zmeljemo meso, kisli kumarici in kapre ob dodatku olja in majoneze. Hranimo v hladilniku.

5. DOMAČ ČOKOLADNO LEŠNIKOV NAMAZ

Ta namaz je bolj slasten kot Nutela, predvsem pa bolj zdrav, saj vsebuje manj sladkorja in manj maščob.

https://leaneen.com/2019/09/27/domac-cokoladno-lesnikov-namaz/

6. DOMAČ ČOKOLEŠNIK

Čokolešnik, vsem znana jed, kajne? Omenjen kupljeni izdelki vsebujejo veliko sladkorja, zato je domača različica veliko bolj zdrava, pa tudi enostavna za pripravo.

Ponujamo vam dva recepta, ki spominjata na pravi Čokolešnik.

6.1. ČOKOLEŠNIK IZ PIRINEGA ZDROBA

Sestavine za 4 osebe:

  • 150 g pirinega zdroba;
  • 1 l mleka;
  • 0,2 dl sladke smetane ;
  • 30 g mletih praženih lešnikov;
  • 30 g kakava;
  • ščepec soli;
  • cimet,
  • malo vanilijeva sladkorja (po potrebi)

Priprava:

Pirin zdrob zakuhamo v mleko. Posolimo in med kuhanjem počasi mešamo, da se zgosti. Ko je zdrob kuhan, dodamo mlete prepražene lešnike, kakav, smetano in začimbe. Ponudimo kot toplo ali ohlajeno.

6.2. ČOKOLEŠNIK IZ OVSENIH KOSMIČEV

Domači čokolešnik narejen po tem receptu je po strukturi še najbolj podoben kupljenemu oz. Čokolešniku.

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 l mleka
  • 200 g ovsenih kosmičev
  • 60 g čokolade
  • 60 g mletih lešnikov
  • ščepec soli

Postopek:

  1. Ovsene kosmiče zmeljemo z multipraktikom. Tako pride končna struktura bolj gladka. Ni pa nujno, če uporabimo cele kosmiče, bo struktura pač bolj groba.
  2. Mleko zavremo in dodamo koščke čokolade, lešnike in ovsene kosmiče. Mešamo in na hitro kuhamo, kakšna minuta je povsem d
RECEPTI ZA ZDRAVE SLADICE

7. PEČENA PROSENA KAŠA Z JABOLKI

Sestavine za 4 osebe:

  • 1 skodelica(2 dl) prosene kaše
  • 2 skodelici(4 dl) mleka
  • 0,5 kg jabolk
  • 1vanilin sladkor
  • 2 jajci
  • pest rozin
  • rum
  • maslo
  • cimet

Postopek

Ko mleko  zavre, dodamo oprano proseno kašo. Kuhamo 15 minut, nato jo nekoliko ohladimo.

Medtem rozine namočimo v rum in naribamo jabolka. Ločimo beljake in rumenjake ter stepemo sneg. Ko je prosena kaša nekoliko ohlajena, primešamo naribana jabolka, vanilin sladkor, rumenjake in rozine. Na koncu počasi vmešamo še sneg.

Vse skupaj damo v manjši, z  maslom  namaščen pekač (30 x 20 cm) ter pečemo 30 minut na 180 stopinj. Po želji potresemo še s cimetom.

8. SKUTNA PENA V SLADOLEDNEM KORNETU ALI “ZIMSKI SLADOLED”

Jagodna pena | Gurman.eu

Sestavine za 4 osebe:

  • Skuta – 40% m.m. (40 dag)
  • Sladkor v prahu (2 dag)
  • Sladkor – vanilja
  • Smetana – sladka (1 dl)
  • Sladoledni korneti (10 kom)
  • Jagode (10 dag)

Dobro ohlajeno (tekočo) sladko smetano stepamo nekaj minut. Ko se začne gostiti, dodamo sladkor v prahu in vanilijev sladkor in še enkrat premešamo. Pazimo, da ne mešamo predolgo, da ne nastane maslo. Stepeno smetano s stepalno šibo vmešamo v pasterizirano skuto, da dobimo rahlo peno. Po želji v skuto vmešamo očiščene, dobro oprane, osušene, na drobno zrezane jagode ali drugo sezonsko sadje. Pripravljeno skutno peno z žlico ali s kleščami za sladoled nadevamo v sladoledni kornet. Po vrhu potresemo s čokolado v prahu ali s čokoladnimi mrvicami, lahko okrasimo z rezino dobro oprane jagode ali ribezom. Čim prej ponudimo. Stepeno smetano vmešamo v skuto, tik preden jed ponudimo, da ne zvodeni. Jed do uporabe hranimo v hladilniku.

9. DOMAČA FRUTABELA

Oreščki, suho sadje so zakon, saj nas na dober in zdrav način napolnijo z energijo, so čista hrana za možgane otrok, vsebujejo veliko Omega 3, 6 in 9 maščobnih kislin, vitamina E in B, kalcija, kalija, magnezija, cinka, železa in vlaknin.

In te domače Frutabele vsebujejo vse za zdravo in dobro malico vašega otroka.

Sestavine (lahko jih prilagodite svojim željam, okusu oz. potrebam):

  • 50 g temne čokolade
  • 4 žlice zmehčanega masla
  • pest sesekljanih orehov
  • pest sesekljanih lešnikov
  • pest suhega sadja (npr. marelic)
  • pest sesekljanih mandljev
  • 2 pesti žitnih kosmičev
  • 4 žlice tekočega medu

Premaz:

  • 150 g belih čokoladnih solzic

Postopek priprave:

Najprej z nožem sesekljamo orehe, lešnike, mandlje in čokolado (koščki so lahko različne velikosti), ki jim nato v posodi dodamo vse ostale sestavine. Maslo narežemo na tanke plasti in ga vmešamo med sestavine, da se porazgubi. Dodamo še med (če uporabljate kristaliziranega, ga prej stopite). Maso razporedimo po pekaču (višina ploščine naj bo med enim in poldrugim centimetrom), ki smo ga predhodno obložili s papirjem za peko. Pečico ogrejemo na 180 stopinj Celzija, sadno-žitne ploščice pa pečemo okoli 20 minut. Masa bo mehka in bo lahko lezla narazen, zato ob strani na primer z nožem potisnemo sadno-žitno ploščo skupaj v pravokotnik in pustimo, da se ohladi (cca 2 uri). Ohlajeno nato razrežemo na poljubno velike ploščice. Za karseda originalen videz nato nad vodno kopeljo stopimo bele čokoladne kapljice in s stopljeno čokolado rezino premažemo. Pustimo stati še kakšno uro, da se strdi. Pa dober tek!

https://www.220stopinjposevno.com/na-kro381niku/ponarejena-frutabela-ali-sadno-itne-ploice-by-me

10. BANANINE PALAČINKE so zdrava in ekspresna jed, primerna za zajtrk ali sladico.

https://leaneen.com/2020/01/10/bananine-palacinke-iz-dveh-sestavin/

11. MUFFINI Z OKUSOM POTRATNE POTICE so odličen in bolj enostaven približek pravi orehovi potici, pri katerih lahko pomagajo tudi otroci

https://leaneen.com/2018/03/18/muffini-z-okusom-potratne-potice/

Prejšnja objava 2. april, mednarodni dan knjig za otroke
Naslednja objava Recepti za testo brez kvasa

Ljubljanska cesta 70,
1230 Domžale, Slovenija

tel: 01/72 48 300

fax: 01/72 48 295

vrtec.domzale@guest.arnes.si

info@vrtec-domzale.si

O nas

Dalmatian hello to amazing the rmre flung as thanks a bmantaalt to under emursive ksome the and one bald.

  • Dalmatian hello rveli toazing
  • Bmantaalt to oseir underursi

Uporabne povezave

  • Foreign Policy
  • Health Care
  • Immegration
  • National Issues
  • Kontakt

Zadnje aktivnosti

Zadnje novice

  • Gledališča Kamišibaj, glasbena pravlj

Copyright © 2017, vrtec-domzale.si. Vse pravice pridržane.