
Otrokom najboljše juhe
Pošiljamo vam recepte za okusne zelenjavne juhe, ki jih naši kuharji pripravljajo v vrtcu in so pri otrocih najbolj priljubljene. Vaši malčki jih enostavno obožujejo. V juhah je skrita zelenjava, bogata z vitamini, minerali in vlakninami. Te juhe so veliko bolj zdrave in tudi cenejše od industrijskih instant juh, za pripravo pa so enostavne. Te zelenjavne juhe so primerne za kosilo, pa tudi za zdravo in lahko večerjo.
MILIJONSKA KORENČKOVA JUHA
Sestavine
- 300 g korenja
- 100 g pšeničnega zdroba
- 100 g masla
- sol
- sesekljan peteršilj
- razžvrkljano jajce
Priprava
Korenje očistimo, nastrgamo in popražimo na maslu. Zalijemo z vodo, in ko zavre, med mešanjem dodamo zdrob. Juho obogatimo z razžvrkljanim jajcem. Solimo, preden postrežemo, še potresemo s peteršiljem.
POROVA JUHA
Sestavine za 4 osebe:
- 30 dag pora
- 15 dag krompirja
- sol
- česen
- dve žlici olja
- sladka smetana
Priprava:
Por očistimo, operemo in zrežemo na kolobarje. Krompir olupimo in narežemo na kocke. Na olju ju prepražimo toliko, da por ovene. Dodamo na drobno sesekljan česen in premešamo. Zalijemo z vodo ali juho in kuhamo 20-30 minut.
Po želji lahko kuhano juho pretlačimo s paličnim mešalnikom, solimo, dodamo malo sladke smetane za in ponudimo.
Nasvet:
Če se vam zdi juha preredka, lahko vanjo zakuhate rezance ali kuskus ali zraven ponudite popečene kruhove kocke ali narezane palačinke.
ŠPINAČNA JUHA
Sestavine:
- olje in 4 žlice moke za bešamel (oz. maslo + moka + mleko) –
- 1 zavitek zmrznjene špinače –
- 2 stroka česna
- sol, poper, muškatni orešček
- kisla smetana
Priprava:
Na maslu spenimo moko, dodamo česen da zadiši, nato zalijemo z 0,5 l mleka. Dobro razmešamo, nato dodamo špinačo in vodo, da dobimo primerno gostoto juhe. Pustimo, da prevre. Na koncu dodamo kislo smetano, sol, muškatni orešček in po želji poper.
CVETAČNA JUHA
Sestavine:
- srednje velika cvetača, po možnosti tudi z zelenimi listi
- voda za kuhanje
- sol, poper
- košček masla
- mleko
- muškatni orešček
- sladka smetana
Priprava:
Cvetačo očistimo in razrežemo na majhne kose oz. na cvete in damo kuhati. Solimo, dodamo 1 dcl mleka. Ko je kuhana jo spasiramo, dodamo muškat, poper in na koncu malo masla, peteršilj ter malo sladke smetane.
HOKAIDO BUČNA JUHA
Sestavine:
400 g hokaido buče, 1 čebula, 1 dl sladke smetane, čebula, 1 dl mleka, 20 g maslo, malo soli, začimbe po okusu (peteršilj, česen, kumina, sladka paprika)
Priprava:
Buči odstranimo sredico in jo narežemo na majhne kocke in jo skuhamo v slani vodi. Sesekljamo čebulo prepražimo na maslu. Popraženo čebulo zalijemo z mlekom in še 2 minuti pokuhamo. Slednje dodamo vodi s kuhano zelenjavo, spasiramo in dodamo začimbe po okusu. Juho premešamo in še za kratek čas pokuhamo.