Ideje za zdravo kosilo
Morda vam je že zmanjkalo idej, kaj pripraviti za kosilo v teh dneh, ko smo že tako dolgo doma? Bi radi pripravili še kaj drugega? Pripravili smo vam nekaj predlogov za zdrave, okusne in preproste jedi, ki vsebujejo tudi veliko zelenjave. Prepričani smo, da boste med temi recepti našli nekaj, kar boste z lahkoto pripravili in popestrili vaš jedilnik.
1. REZANCI Z BUČKAMI IN PIŠČANCEM
Sestavine za 4 osebe
- 500 g rezancev
- 450 g piščančja fileja
- 3 bučke
- 1,25 (mlada) čebula
- 2,5 stroka česna
- 2,5 žlici olja
- 250 ml sladke smetane
- malo soli
- 1,25 pest naribanega parmezana
Priprava:
Piščančje fileje dobro operemo in narežemo na manjše koščke. Bučke temeljito operemo in očistimo ter narežemo na tanjše palčke. Čebulo in česen olupimo ter na drobno nasekljamo.
Na segretem olju med mešanjem popražimo koščke piščanca. Dodamo kose bučke in sesekljano čebulo ter vse skupaj pražimo še toliko časa, da se čebula nekoliko zmehča in postekleni. Na koncu dodamo še sesekljan česen, počakamo, da zadiši, nato pa vse skupaj zalijemo s smetano. Omako po okusu solimo in popramo ter odstavimo z ognja. Na kuhalnik pristavimo lonec z ustrezno količino vode. Vodo zavremo in solimo, nato pa v krop stresemo široke rezance, ki jih kuhamo natanko toliko minut, kot je označeno na embalaži. Kuhane rezance dobro odcedimo. Rezance serviramo na krožnike, polijemo z omako, posujemo s parmezanom in postrežemo.
2. KROMPIRJEVA MUSAKA S KISLIM ZELJEM
Če bi radi iz kislega zelja ustvarili nekaj novega in drugačnega, je ta musaka več kot odlična izbira. Jed je naravnost izvrstna, za pripravo pa tudi ne potrebujete zapletenih sestavin. Zadostujejo že tiste, ki jih navadno vedno imate v hladilniku ali shrambi: kozarec kislega zelja, mleto meso, krompir, jajce ter malo mleka in smetane.
Sestavine za 4 osebe
- 2 žlički rastlinskega ali olivnega olja
- 4 čebule
- 3 stroki česna
- 1 kg mletega mešanega mesa
- 1 lovorjev list
- 1 šopek svežega peteršilja
- 1 dl vode za zalivanje mesa
- 1 ščepec soli in popra
- 1 kg krompirja
- 0,5 kg kislega zelja
Preliv
- 1 jajce
- lonček kisle ali sladke smetane
- 0,5 dl mleka
Medtem ko se meso praži, olupimo in operemo krompir. Narežemo ga na tanke kolobarje. Kislo zelje dobro odcedimo. V globok namaščen pekač za narastke najprej zložimo eno plast krompirja in jo prekrijemo s plastjo mesa. Sledi plast odcejenega zelja, plast mesa in na koncu še ena plast krompirja.
Musako pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija, 10 do 15 minut, nato pa jo vzamemo ven in prelijemo z mešanico jajca, mleka in smetane. Pečemo še toliko časa, da se jed po vrhu lepo zlato rumeno zapeče.
3. GRATINIRANA ZELENJAVA S HRENOVKO
Sestavine za 4 osebe:
- 1 paket mešane zamrznjene zelenjave (brokoli, cvetača, korenje, grah, stročji fižol, koruza..)
- 1 kisla smetana
- 3 jajca
- sol,
- peteršilj
- česen
- moka
- mleko
- maslo
- kos sira
- 1 hrenovka
Postopek
Zelenjavo kuhamo približno 15 minut, nato jo odcedimo in damo v pekač. Zmešamo jajca, kislo smetano, sol, peteršilj, česen. Polijemo po zelenjavi. Nasekljamo hrenovko in sir ter zmešamo v zelenjavo. Damo v pečico za 10 minut na 180 stopinj. Naredimo bešamel. Razpustimo dobro žlico masla, na njem popražimo moko. Zalijemo z mlekom, da se zgosti kot puding. Po potrebi zalivamo še z mlekom. Bešamel polijemo po zelenjavi in malo pomešamo. Pečemo še kake 20 minut na 180 stopinj, če imamo radi več sira, ga še dodatno naribamo po vrhu.
4. ZELENJAVNI NARASTEK
Sestavine:
- 1/2 zelene bučke
- 1/2 jajčevca
- 1/2 rdeče paprike
- 1/2 pora
- kocko masla
- sol
- 3 jajca
- 1 dl smetane za kuhanje
- 10 dag naribanega sira
- 1 jedilno žlico parmezana
- 2 jedilni žlici moke
Na maslu na hitro prepražite na kocke narezano zelenjavo in počakajte, da se ohladijo. V zelenjavo nato vmešajte jajca, smetano za kuhanje, sir ter posolite. Dodajte še moko. Manjši pekač premažite z maslom in vanj vlijte maso za narastek. Pecite na 180 stopinj, ventilatorski sistem cca 25-30 minut. Počakajte, da se malenkost ohladi, nato pa narežite na kose. Super se prileže kot priloga ali pa kot samostojna jed.
5. RIČOTA (JEŠPRENJEVA RIŽOTA)
Ričota je jed, ki jo pripravimo kot rižoto, le da riž nadomestimo z ješprenjem.
Sestavine za 4 osebe:
- ješprenj 300 g
- meso po izbiri 500 g
- por 200 g
- korenček 200 g
- grah 150 g
- paprika rdeča 200g
- pelati 200 g
- česen
- olje
- peteršilj, sol, poper, šetraj
Postopek
Ješprenjček oplaknemo in ga damo kuhat v zadostno količino osoljene vode. Kuhanega odcedimo in oplaknemo s hladno vodo. Medtem, ko se ješprenjček kuha, segrejemo maščobo in na njej prepražimo na koščke narezano meso. K opraženemu mesu dodamo zrezan por, grah in korenček ter začinimo. Dušimo poljubno dolgo, odvisno od tega ali imamo raje čvrsto ali mehko zelenjavo. Na koncu zalijemo s pelati. V pripravljeno omako stresemo kuhan ješprenj in premešamo.
6. OHROVTOVA ZLOŽENKA
Odlična jed iz mletega mesa in ohrovta predstavlja nasitno in okusno kosilo. Je hitro pripravljena in ne zahteva posebnih kuharskih veščin.
Sestavine za 5 oseb
- ohrovt 400 g
- mleto goveje meso 400 g
- riž 250 g
- čebula 200 g
- jajce 2 kom
- kisla smetana 300 g
- olje
- riban sir 200 g
- sol, česen, majaron
Postopek
Ohrovtovo glavo narežemo na rezance in skuhamo v slanem kropu do mehkega. Riž skuhamo skoraj do mehkega. Mleto meso prepražimo na čebuli in dodamo začimbe. Kuhan ohrovt, riž in prepraženo meso premešamo zmešamo skupaj in ohladimo. V maso vmešamo še polovico naribanega sira in 2/3 jajc. Zmes damo v pomaščen pekač in prelijemo z mešanico kisle smetane, jajc in preostalega sira. pečemo približno 0,5 ure pri 220 C.
7. AJDOVA KAŠA Z RIŽEM, POROM IN KORENJEM
Ajda je danes izmed bolj iskanimi hranili, saj vsebuje veliko kakovostnih beljakovin in vlaknin ter je vir vitaminov B kompleksa. Po kakovosti beljakovin je boljša od navadne pšenice, soje in celo mesa. V zrnju ajdove kaše so prisotni tudi flavonoidi, ki v telesu delujejo protibakterijsko in preprečujejo nastanek prostih radikalov, ki vodijo v rakova obolenja.
Ajdova kaša se priporoča tudi za ljudi, ki imajo težave s srcem, ožiljem, cirkulacijo krvi in pokanjem manjših žilic. Je zelo odličen nadomestek za vse tiste, ki imajo celiakijo, saj ne vsebuje glutena.
Sestavine za 5 oseb:
- ajdova kaša 150 g
- riž dolgozrnati 150 g
- olivno olje
- por 130 g
- korenček 130 g
- sol
- peteršilj
Postopek
Ajdovo kašo in riž skuhamo v osoljeni vodi (vsakega posebej) in odcedimo. Kaši in riž zmešamo skupaj. Medtem na olju prepražimo narezan por in grobo naribano korenje, dodamo peteršilj in ga vmešamo med mešanico ajdove kaše in riža.
8. ZELENJAVNI POLPETI
Zelenjavni polpeti so tako dobri, da bodo teknili tudi tistim, ki niso ljubitelji zelenjave. Znotraj so mehki, zunaj pa očarajo s svojo hrustljavo skorjico. So hitri za pripravo in povsem enostavni za pripravo..
Sestavine za 4 osebe
- 600 g kuhane zelenjave
- 10 žlic krušnih drobtin
- ½ čajne žličke soli
- 2 jajci
Postopek
Kuhano zelenjavo z rokami zmečkamo, dodamo jajca, potem pa vse skupaj ročno zmešamo (zdrobimo), dodamo sol in počasi dodajamo krušne drobtine.
Iz zmesi oblikujemo polpete in jih pečemo na 180 stopinjah okrog 30 minut, da dobijo zlato – rjavo barvo. Postrežemo jih kot prilogo, lahko pa tudi kot glavno jed.
9. CVETAČNI POLPETI
Sestavine: (za 2 osebi)
300 g cvetače
1/4 rdeče paprike
1/2 čebule
15 g parmezana
60 g lahkega sira
30 g mletih ovsenih kosmičev
1 jajce
1 šop peteršilja
sol, poper
Priprava:
V vreli vodi najprej približno 3 minute kuhajte cvetačo. Medtem ko se cvetača kuha, naribajte sir (parmezan in navaden), nasekljajte papriko, čebulo in peteršilj. V posodo razbijte jajce ter ga stepite.
Ko je cvetača zmehčana jo dobro odcedite, drobno nasekljajte ter prenesite v posodo z jajcem. Nato v skledo dodajte še preostale sestavine in jih z vilico zmečkajte tako, da bo nastala kompaktna masa.
Oblikujte polpete, ter jih položite na pekač, obložen s papirjem za peko.
Pecite 30 minut v pečici ogreti na 200 stopinj.
10. BUČNI POLPETI S SIROM
Sestavine za 4 osebe
- 3 mlade zelene bučke
- 2 korenčka
- 1/2 pora
- 2 jajci
- 3 ovsenih kosmičev + moka za pomokanje
- 3 žlice krušnih drobtin
- 1 strok česna
- sol, poper
- ščep muškatnega oreščka
- pest nasekljanih zelišč: drobnjak, peteršilj, bazilika
- 1 žlica kisle smetane
- 80 g sira
- olje za pečenje
Priprava:
Mlade bučke naj bodo tako mlade, da jih ni potrebni lupiti, ampak jih samo umijemo in grobo naribamo. Korenček olupimo in prav tako naribamo. Solimo, premešamo in pustimo 15 minut na cedilu, da odteče odvečna voda.
Bučke in korenček ožamemo z roko in damo v skledo. Dodamo celi jajci, nasekljan por, strt česen, ovsene kosmiče, drobtine, poper in muškatni orešček. Temeljito premešamo, nato dodamo še žlico kisle smetane, nadrobljen beli sir in zelišča. Premešamo. Masa je bolj mehka, vendar če se vam zdi preveč, dodajte še malo moke ali drobtin. S pomokanimi rokami oblikujemo polpete in jih pomokamo na obeh straneh. V ponvi segrejemo olje in jih počasi zapečemo z obeh strani. Pečemo počasi, da se prepečejo.
11. ZAPEČENA POLENTA Z ZELENJAVO
Polenta je lahko tudi samostojna jed, vendar zakaj je ne bi ponudili skupaj z zelenjavo? Obrok je polnovreden, hitro narejen in nenazadnje tudi odličen. Pripravite zelenjavo in jo ponudite s polento, videli boste, da se krasno podata skupaj.
Sestavine za 5 oseb
- olivno olje
- 1 žlička origana
- 1 žlička timijana
- 200 g polente
- 2 čebuli
- 2 stroka česna
- 2 rdeči papriki
- 500 g bučk
- 300 g pora
- sol
- sveže mlet poper
- 4 topljene sirčke (npr. Zdenka)
- peteršilj
- rožmarin
Postopek
Na olivnem olju hitro podušimo origano in timijan. Prilijemo jušno osnovo (ali vodo) in vmešamo polento. Kuhamo 3 minute, odstavimo in pustimo 10 minut, da nabrekne. Polento zgladimo v ognjevarnem pekaču.
Na olivnem olju popražimo sesekljano čebulo in česen ter dodamo še na koščke narezano papriko. Začinimo s poprom in soljo. Dušimo 2 – 3 minute. Dodamo še na zelo tanke rezine narezane bučke in por. Po krajšem času dušenja (približno 2 minuti) pazljivo vmešamo koščke topljenega sira, peteršilj in rožmarin. Zelenjavno mešanico razporedimo po polenti. Polento v vroči pečici (200 stopinj) hrustljavo zapečemo v 20 minutah.
12. ZELJNE KRPICE
Zelo preprosta in lahka samostojna jed naših babic, iz domačih ali iz kupljenih testenin, zmešanih z dušenim (sladkim) zeljem. Zeljne krpice so lahko lažja samostojna jed, lahko pa priloga k pečenemu mesu.
Sestavine za 5 oseb
- Pol glave svežega zelja
- 1 čebula
- 10 dag slanine
- Testenine (krpice, metuljčki) 400 g
- olje
- sol
- poper
Postopek
Na olju prepražimo na drobno narezano čebulo in česen. Dodamo 10 dag na kocke narezane slanine.
Ko slanina zakrkne, stresemo v posodo na kvadratke narezano sveže zelje. Solimo in zalijemo z zajemalko jušne osnove. Dušimo približno 20 minut. Ko je jed kuhana jo lahko še popopramo.
Skuhane krpice ali kakšno drugo obliko testenin zmešamo z zeljem in pustimo stati še 2-3 minute, da se sestavine prepojijo.
13. GRATINIRANI MAKARONI S TREMI SIRI
Sestavine za 4 osebe
- 400 g makaronov
- 1 rumenjak
- 150 g naribanega parmezana
- 1 ščepec popra
- 2 ščepca soli
- 60 g mozzarele
- 150 g naribanega edamca
- Bešamel omaka
- 50 g masla
- 50 g moke
- 0,5 l mleka
- 1 ščepec mletega muškatnega oreščka
Postopek
Na kuhalnik pristavimo lonec z večjo količino osoljene vode, ki jo zavremo. Dodamo nekaj kapljic oljčnega olja in v vrelo vodo stresemo makarone, ki jih kuhamo točno toliko časa, kot je označeno na embalaži. Kuhane makarone dobro odcedimo. Iz sestavin pripravimo bešamel omako, v katero zamešamo rumenjak, parmezan, sol in poper. Pečico segrejemo na 190 stopinj Celzija. Gorgonzolo s prsti nadrobimo na manjše koščke. Globoko ognjevarno posodo premažemo z maslom in vanjo stresemo plast makaronov. Prelijemo jo s polovico bešamel omake, ki jo prekrijemo s plastjo makaronov. Makarone nato prelijemo s preostalo bešamel omako in na koncu posujemo še z naribanim sirom ter mozzarelo. Posodo za 25 do 30 minut potisnemo v ogreto pečico, da postane zgornja plast zlatorjava in hrustljava.
14. TESTENINE Z LOSOSOM V SMETANOVI OMAKI
Sestavine za 5 oseb:
- losos file 500 g
- maslo 20 g
- olje
- sladka smetana 2,5 dl
- topljeni sir 3 kom
- sol, koper, muškatni oreh
- testenine (metuljčki, rezanci…) 500 g
Postopek
Lososov file narežemo na rezance in ga dodamo na segreto maslo ali olje. Dodamo smetano, topljeni sir, sol, muškatni oreh, koper. Omako na hitro prevremo in po potrebi zgostimo z malo moke. Testenine skuhamo posebej.
.