TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Tradicionalni slovenski zajtrk je glavni dogodek dneva slovenske hrane, ki ga obeležujemo od leta 2012 vsak tretji petek v novembru. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je bil na pobudo Čebelarske zveze Slovenije prvič organiziran leta 2011 z namenom ozaveščanja najmlajših o pomenu kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in varovanja okolja.

Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk v znamenju kruha, žit in izdelkov iz žit
Letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk je 17. novembra potekal pod sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«. V vrtcu Domžale smo ga izvedli v vseh osmih enotah. Kruh je poleg masla, mleka, medu in jabolka ali drugega slovenskega sadja ena od sestavin Tradicionalnega slovenskega zajtrka. Letos se obeležuje mednarodno leto prosa, zato bo temu žitu namenjena večja pozornost.
Zavedamo se, kako pomemben je zajtrk in kako zelo pomembno se je povezati s kmeti iz okoliških krajev, da bi lahko vzpostavili čim krajšo pot hrane od kmetove njive do naših miz. Hrana tako ohrani več vitaminov, mineralov in je predvsem bolj zdrava. V našem vrtcu TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK predstavlja dogodek, ki povezuje zdravje, kulturo in družabnost. Vzgojitelji in otroci se na dogodek pripravijo, izdelajo pogrinjke, spoznavajo čebele, veliko ustvarjajo na to temo, pojejo, se družijo s čebelarji in še in še.