TABOR NA KMETIJI PR OŽBET IN NA KMETIJI DAVČEN JESENI 2023

1. TERMIN; 25. – 27. 9.2023

Enota GAJ – sove

Kmetija Davčen

Število otrok: 22

Spremljevalci: 3

Tabor je potekal je v neokrnjeni naravi Škofjeloškega hribovja, na kmetiji Davčen. Udeležilo se ga je 22 otrok iz skupine Sove. Na kmetiji Davčen, kjer so nas zelo lepo sprejeli, je bil program tabora pester. Prvi dan smo si ogledali kmetijo in živali: zajčke, kokoši, koze, krave, bike in sosedove pujse. Otroci so uživali v vožnji s traktorjem ter se imeli možnost preizkusili tako v košnji kot tudi grabljenju trave. Jahanje male ponijke Lili, ki je sledilo, jim je bilo v veliko veselje. Ob ogledu hleva pa so lahko tudi molzli. Drugi dan nas je čakal pohod na Stari Vrh. Pot je bila pestra, a je hitro minila, saj jo je naš vodja popestril s potjo po gozdu v katerem smo iskali lesene skulpture živali. Postanek v adrenalinskem parku pa je bil pika na i. Malica na vrhu se je vsem več kot prilegla. Popoldan so otroci spoznavali, kako se zamesi testo, oblikuje hlebčke in speče kruh. Nabirali smo jabolka in hruške ter izdelali domači sok. Seznanili smo se z življenjem čebel in delom čebelarjev. Dan smo zaključili z druženjem ob kresu in sprehodom z lučkami. Zadnji dan je bil namenjen pakiranju in obisku lovca. Otroci so v dneh na kmetiji ugotavljali, da so kmečka opravila zanimiva, a tudi težja kot se zdijo na prvi pogled. Vreme nam je bilo vse dni zelo naklonjeno, tako da so dnevi minili kot bi mignil, saj se je kljub zelo bogatemu programu našlo ravno prav časa tudi za prosto igro na prostem. Otroci so si za uspešno preživet tabor na kmetiji prislužili tudi medaljo.

Za enoto Gaj Katja Cerar, Ana Štrajhar, Mira Vladimira Vrankar

2. TERMIN; 27.-9.9.2023

Enota KEKEC

Kmetija Davčen

Število otrok: 19

Spremljevalci: 3

Prvič na kmetijo in tridnevno bivanje brez staršev. Zbrali smo se pred osnovno šolo Radomlje in počakali na avtobus. Otroci so se poslovili od staršev in že smo se peljali v kraj Četena Raven nad Škofjo Loko, ki je blizu smučišča Stari Vrh. Bivali smo na kmetiji Davčen. Tabora na kmetiji se je udeležilo 19 otrok in 3 spremljevalke Martina, Saša in Jerca. Jerca je prvič spremljala otroke na kmetiji. Po končanem taboru je povedala, da je bila na isti kmetiji kot otrok in da bi še spremljala otroke na tabor. Ob našem prihodu nas je počakal lovec, ki je otrokom predstavil celo vrsto nagačenih gozdnih živali iz svoje zbirke( medved, šakal, veverica, gams, vidra, divji petelin, muflon, lisica…). Aktivnosti so se vrstile ena za drugo: molzli smo krave v hlevu, hranili koze na pašniku, jezdili ponija, obiskali in spoznali čebelji panj, kosili travo s pravo koso jo pograbili, se peljali s traktorjem do hleva, kjer smo s travo nahranili krave in bike v hlevu. Imeli smo pet obrokov dnevno, tako, da nismo bili lačni. Gospodinja je zelo okusno pripravila jedi. Drugi dan smo odšli na malo daljši pohod na Stari Vrh. Na travniku smo našli petnajst lepih gob dežnikaric. Pred kmetijo so imeli lepo igrišče, kjer so se otroci sproščeno igrali. Zvečer smo zakurili kres in ob spremljavi kitare prepevali. Otroci so imeli s seboj ročne ali naglavne svetilke tako, da smo se odpravili na nočni pohod. Otroci so se zvečer uredili in po pravljici zaspali. Tretji dan zjutraj smo z otroci pripravili testo za kruh in ga spekli v krušni peči. Po kosilu smo se počasi odpeljali domov. Otroci so polni novih doživetij tekli k staršem v objem.

Za enoto Kekec Martina Svetlin

3. TERMIN; 9.-11.10.2023

ENOTA GAJ PTIČKI

Kmetija Ožbet

Število otrok: 19

Spremljevalci: 3

ENOTA OSTRŽEK

Kmetija Ožbet

Število otrok: 10

Spremljevalci: 1

ENOTA PALČEK, ENOTA METULJI

Kmetija Davčen

Število otrok: 18

Spremljevalci: 3

Tabor na kmetiji je potekal v kraju Četena Ravan nad Škofjo Loko. Tabora se je udeležilo 19 otrok iz skupine Ptički (vrtec Gaj) in 11 otrok iz vrtca Ostržek. En otrok je zbolel že pred odhodom na kmetijo, dva otroka pa sta, zaradi slabega počutja, kmetijo zapustila še isti dan. Vožnja je potekala brez večjih posebnosti. Otroci so se prihoda na kmetijo zelo veselili. Ob prihodu nas je pričakal gospodar in nas prijazno sprejel.
Prvi dan na kmetiji smo si pogledali in spoznali kmetijo. Igrali smo se na igrišču, šli na sprehod do cerkve sv. Brikcija, mesli kruh, jahali ponija in se sprehodili skozi hlev. Ogledali smo si živali ter božali in hranili zajce, kure in krave. Pripravili pa smo tudi trske in se po večerji družili ob kresu.
Drugi dan smo se po okusnem zajtrku odpravili do Starega vrha. Pot ni bila naporna, saj smo jo popestrili z iskanjem lesenih živali v gozdu in zabavo v adrenalinskem parku. Po kosilu smo oblikovali hlebčke, kosili in grabili travo ter hranili živali. Otroci pa so najbolj uživali v vožnji s traktorjem. Pobirali smo jabolka in hruške ter iz njih pripravili svež sok. Dan smo zaključili z nočnim sprehodom z lučkami in pravljico.
Zadnji dan na kmetiji smo preživeli v sproščenem in prijetnem vzdušju. Po zajtrku smo se sprehodili po naselju in spoznavali okolico. Obiskal nas je lovec, ogledali smo si čebele, imeli pa smo tudi dovolj časa za igro.
Čas na kmetiji je hitro minil, program je bil pester in zanimiv. Otroci pa so komaj čakali, da svoja doživetja delijo s starši. Za uspešno preživet tabor so otroci prejeli tudi medalje.

Spremljevalci: Katja Cerar, Mira Vladimira Vrankar, Barbara Modic, Tadeja Mišmaš

4. TERMIN;11.-13.10. 2023

ENOTA RACMAN

Kmetija Ožbet

Število otrok: 19

Spremljevalci: 2

ENOTA CICIDOM

Kmetija Ožbet

Število otrok: 18

Spremljevalci: 3

ENOTA KRTEK ČEBELE IN ČMRLJI

Kmetija Davčen

Število otrok: 14

Spremljevalci: 2

ENOTA MLINČEK

Kmetija Davčen

Število otrok: 7

Spremljevalci: 1

V času od 11. do 13. 10. 2023 so bili na jesenovanju otroci dveh enot: Cicidom in Racman. Otroci obeh enot so skupaj bivali na kmetiji Ožbet (enota Cicidom, 18 otrok in 3 spremljevalke: Jasna Bizjak, Maja Novak, Katja Roglič, ki smo si jo delili z enoto Racman) ter (enota Racman, 19 otrok in dve spremljevalki: Sonja Orešek in Jana Kotnik).

Vreme v tem času nam je bilo zelo naklonjeno, saj smo imeli vse tri dni sonce in temperature, ki so nam omogočale kratke rokave in celodnevno bivanje na igrišču, izletih in pestro zastavljenih dejavnosti.

Otroci so na kmetiji spoznali drugačen utrip življenja kot ga poznajo in prav vsi skupaj smo bili navdušeni nad programom, ki nam je omogočal veliko novih spoznanj, delovne vzgoje in kmečko življenje, ki se od jutra do večera prepleta s sodelovanjem, povezanostjo ter predvsem povezanostjo z naravo.

Na kmetiji smo bili prav vsi aktivno vključeni v hranjenje živali, košenje trave, jahanje konja, vožnja na prikolici traktorja, kurjenje kresa, pohod na Stari vrh, peka kruha, stiskanje sadja, ogled čebelnjaka in predavanje o čebelah, ter obisk lovca itn.

Otroci so domov odšli polni novih vtisov in trajnih spominov ter domov prinesli majhen domač hlebček iz krušne peči, skupno delo otrok in hišne gospodarice.

Vsakodnevne dejavnosti je na zanimiv in otrokom domiselni način predstavil tudi hišni gospodar Janez, ki je skupaj z vsem osebjem kmetije Davčen poskrbel za odlično vzdušje, hrano in pestre dejavnosti.

Za enoti Racman in Cicidom Jasna Bizjak

TABOR NA KMETIJI DAVČEN

V sredo, 11. 10. 2023, smo se izpred OŠ v Radomljah odpravili proti Škofji Loki. Na avtobusu so nas že pričakali otroci iz vrtca Krtek, ki so ravno tako kot Mlinčkovi, bivali na kmetiji Davčen. Na kmetijo je odšlo 7 otrok iz enote Mlinček in 13 otrok iz enote Krtek. Otroci so se med seboj lepo povezali. Ko smo prispeli na kmetijo, nas je tam že čakal gospod Frenk. Otroci so ob prihodu dobili malico, potem pa nas je že čakala prva dejavnost in sicer obisk lovca. Ob pripovedovanju zgodb in predstavitvi najrazličnejših živali, so otroci z zanimanjem poslušali. Ker je bilo vreme res lepo in toplo smo večino časa preživeli zunaj. Zunaj imajo urejeno igrišče za otroke in »zipp line«, kjer so otroci preživeli največ časa. Otroke smo razvrstile po sobah, potem pa je sledilo kosilo in počitek. Otroci so med počitkom igrali družabne igre in risali ter ustvarjali. Popoldan je sledilo hranjenje živali, košnja trave in vožnja s traktorjem. Zvečer, po večerji pa smo se skupaj z vrtcema Racman in Cicidom družili ob večernem ognju. Sledila je nega otrok, pravljica in otroci so hitro in sladko zaspali. V četrtek smo se že takoj po zajtrku odpravili na pohod na Stari vrh. Pot ni bila zahtevna, smo pa ob lepem sončnem vremenu zelo uživali. Med potjo smo se pozabavali v adrenalinskem parku. Pot smo nadaljevali do koče na vrhu, ki je bila tudi naš končni cilj. Deklicam sem spletla venčke iz travniških cvetlic. Na vrhu nas je pričakala malica in pijača. Odpravili smo se nazaj proti kmetiji, kjer smo počakali kosilo. Sledil je počitek in umirjene igre. Popoldan so sledile še dejavnosti, kot so stiskanje domačega jabolčnega soka, čebelar in ogled hleva. Otroci so se med dejavnostmi igrali na igrišču. Po večerji, smo odšli še na nočni sprehod z lučkami. Sledila je nega in večerna pravljica. Izbrali so si pravljice iz zbirke Lahkonočnic. Otroci so bili zelo utrujeni od vseh dejavnosti, ki so jih izvedli čez dan, zato so zelo hitro zaspali. Zjutraj po zajtrku je sledila peka kruha. Otroci so skupaj z gospo zamesili testo. Naredili so vsak svoj hlebček, ki so ga odnesli domov. Odšli smo v sobe, kjer smo pospravili svoje stvari in se odpravili na igrišče do kosila. Po kosilu je sledil odhod proti domu. Otroci so se na kmetiji naučili veliko novega in zanimivega. Ob 14 uri nas je avtobus popeljal proti Radomljam. Nekateri otroci so na poti domov zaspali, spet drugi pa so komaj čakali, da pridejo v objem svojim staršem.

Za enoti Mlinček in Krtek Saša Starič

5. TERMIN; 16.- 18.10. 2023

ENOTA KRTEK ŽABE

Kmetija Ožbet

Število otrok: 22

Spremljevalci: 3

ENOTA PALČEK ZAJCI

Kmetija Ožbet

Število otrok: 15

Spremljevalci: 2

Otroci iz vrtca Palček in Krtek ter spremljevalke smo preživeli prijetne, hladne jesenske dni na kmetiji Pr Ožbet, kjer so nam pripravili res pester in zanimiv program vse dni bivanja pri njih. Seveda so ves čas tudi skrbeli, da so bili naši želodčki polni in nam je bilo toplo ter prijetno.

Na kmetiji nas je prijazno sprejel gospodar Janez, ki nas je prvi dan popeljal na sprehod po vasi Četena Raven in nam razkazal okolico, predstavil star lesen zvonik, ki je zamenjan z novim in bližnji gozd, kjer smo skupaj iskali prve kostanje. Raziskali smo tudi okolico kmetije ter igrišče, ki je ponujalo veliko zanimivih igral in peskovnik.

Pomagali smo pri različnih kmečkih opravilih, pri katerih smo pridobili nova spoznanja in izkušnje, premagovali strah, preizkušali svoje sposobnosti in se zabavali:

  • Ogled hleva, spoznavanje živali ter hranjenje živali: purani, pujski, krave, telički, koze, konjiček, zajčki in kokoši.
  • Košnja trave, grabljenje, vožnja s traktorsko prikolico in nato hranjenje živali s sveže pokošeno travo.
  • Srečanje s čebelarjem in lovcem.
  • Jahanje konjička.
  • Opazovanje stiskanja sadja (jabolk) v sok in degustacija sveže iztisnjenega soka.
  • Priprava testa za kruh, oblikovanje hlebčkov in opazovanje peke kruha v krušni peči. Spoznali smo sestavine za kruh ter »metergo« (miza, v kateri se mesi kruh) in krušno peč. Vsak otrok je hlebček kruha zadnji dan odnesel domov.

Za enoti Palček in Krtek Anita Kern in Darja Svetlin Kovič, Andreja Matkovič, Maja Novak in Eva Jerman