TABOR NA KMETIJI PR OŽBET IN NA KMETIJI DAVČEN JESENI 2022
1. TERMIN: 03. – 05. 10. 2022
 

Kmetija

 

Enota

 

Število otrok

 

Spremljevalci

OŽBET KRTEK – ŽABE 13 2
OŽBET KEKEC 7 1
OŽBET MLINČEK 6 1
DAVČEN GAJ 22 3

 

TABOR NA KMETIJI PR’ OŽBET

Tabor na kmetiji se je odvijal v kraju Četena Ravan nad Škofjo Loko, kamor smo v dopoldanskih urah prispeli z avtobusom. Vseh prisotnih otrok na kmetiji je bilo 26, spremljale pa smo jih štiri strokovne delavke. Zbiranje otrok in vožnja sta potekala brez posebnosti. Otroci so med vožnjo uživali v lepih razgledih, ko smo se dvignili nad meglo. Na cilju so nas gospodar Janez in njegova družina gostoljubno sprejeli. Namestili smo se v sobe in se hitro vrnili na sončno igrišče. Otroci so na tem igrišču resnično uživali, največ zanimanja je požela vožnja na jeklenici (zipline-u) in trojna gugalnica. Z gospodarjem smo hranili koze, si ogledali živali v hlevu, jahali kobilo. Gospodarica Milena nam je prikazala, kako se vmesi testo za kruh. Popoldne smo se z vozom odpeljali na bližnji travnik, pomagali spravljati pokošeno travo nanj in nato z njo v hlevu nahranili krave. Zvečer smo pripravili svoj kres in se ob njem pogreli. Dan je bil poln aktivnosti, zato smo zvečer tudi zelo hitro zaspali.
Drugi dan smo se odpravili na pohod na Stari Vrh. Otroci so bili motivirani, saj smo med potjo v gozdu iskali lesene živalske skulpture. Ustavili smo se tudi v adrenalinskem parku za otroke, na vrhu pa si privoščili zasluženo malico. Po vrnitvi smo oblikovali svoje majhne hlebčke in se igrali na igrišču. Z gospodarjem Janezom smo pripravili in poskusili mošt, si ogledali čebelnjak in v satju iskali matico. Po večerji je sledila zabava v pižamah, ki so se je otroci zelo veselili.
Tretji dan smo smo se po zajtrku preiskusili v molži krave, obiskal nas je lovec, ki nam je predstavil veliko zanimivih stvari, največ navdušenja pa je požela vožnja na vozu. Po kosilu smo se polni lepih vtisov in novih spoznanj odpravili proti domu.
Vzgojiteljice: Damjana Rode, Andreja Bigec, Barbara Gorič in Ana Štrajhar.

TABOR NA KMETIJI DAVČEN

Tabora na kmetiji se je udeležilo 22 otrok iz skupine Sove. Potekal je v neokrnjeni naravi Škofjeloškega hribovja, na kmetiji Davčen. Otroci so se tabora zelo veselili in ga težko pričakovali. Vožnja je potekala brez posebnosti. Na kmetiji so nas Davčnovi zelo toplo sprejeli. Prvi dan smo si ogledali kmetijo in živali (kokoši, koze, krave, bike, zajce …). Otroci so imeli možnost jahati konja in molsti kravo. Uživali so v vožnji s traktorjem in se preizkusili tako v grabljenju kot tudi košnji. Ugotavljali so, da kmečka opravila niso tako lahka kot se zdijo na prvi pogled. Dan smo zaključili z druženjem ob kresu. Drugi dan nas je čakal pohod na Stari Vrh. Pot je bila pestra in je hitro minila, saj jo je vodja Gašper popestril s potjo po gozdu in iskanjem lesenih skulptur živali ter aktivnostjo v adrenalinskem parku. Malica na vrhu se je vsem več kot prilegla. Popoldan so otroci spoznavali, kako se zamesi testo, oblikuje hlebčke in speče kruh. Nabirali smo jabolka in hruške ter izdelali domači sok. Seznanili smo se z življenjem čebel in delom čebelarjev. Dan smo zaključili s sprehodom z lučkami. Zadnji dan je bil namenjen pakiranju in obisku lovca. Dnevi so bili zelo prijetni, minili so kot bi mignil. Vreme nam je bilo vse dni zelo naklonjeno. Program je bil zelo pester, časa za igro pa tudi dovolj. Otroci so si za uspešno preživet tabor na kmetiji prislužili tudi medaljo.
Spremljevalci: Urška Miklavčič, Peter Tomažin, Mira Vladimira Vrankar

2. TERMIN: 05. – 07. 10. 2022
 

Kmetija

 

Enota

 

Število otrok

 

Spremljevalci

OŽBET RACMAN 18 3
OŽBET KRTEK ČMRLJI 16 3
DAVČEN PALČEK ZAJCI 20 4

 

TABOR NA KMETIJI PR’OŽBET

V sredo, 5. 10. 2022 se je 18 otrok iz dveh skupin (Žabice in Želve), skupaj s tremi vzgojiteljicami podalo na popotovanje med škofjeloško hribovje. Avtobus nas je varno pripeljal na kmetijo Pr’ Ožbet, kjer so nas lepo sprejeli. Z otroki smo si ogledali kmetijo in se razpakirali. Odšli smo do bližnjega igrišča, kjer so nas postregli z malico. Otroci so preko izkustvenega učenja v naravi odkrivali kotičke kmetije. Na igrišču so se otroci gugali na gugalnicah, se igrali z žogo ter uživali pri igri v peskovniku. Po igri nas je obiskal lovec in nam tako popestril čas do težko pričakovanega kosila. Po kosilu je sledil kratek počitek. Ves čas bivanja na kmetiji nas je spremljal gospodar Janez, ki je s svojim doživetim pripovedovanjem poskrbel za aktivno sodelovanje otrok v vseh dejavnostih. Otroci so prvi dan pridobili dragoceno izkušnjo stika s konjem. Konja so pobožali in ga v spremstvu gospodarja Janeza tudi jezdili. Pred večerjo smo odšli do bližnjega travnika ter pripravili krmo, s katero smo nahranili domače živali v hlevu. Po večerji so otroci pomagali pri pripravi za kres. Otroci so pri sestavljanju oblike za kres zelo uživali. Vzgojiteljice smo otrokom prinesle nočne svetilke, ki so popestrile kresno plesno rajanje. Sledilo je urejanje, branje pravljice in spanje. Naslednje jutro smo po zajtrku odšli do v skedenj, kjer smo spoznali naprave ter postopek izdelave domačega jabolčnega soka. Otroci so ga po izdelavi lahko tudi poskusili. Po okrepitvi z jabolčnim sokom smo odšli v zgornje prostore skednja, kjer so nam predstavili življenje in delo čebel. Po prosti igri, kosilu in popoldanskih mirnih dejavnosti smo se pogumno odpravili na pohod do Starega vrha. Vreme nam je bilo naklonjeno, na poti pa smo preko izkustvenega učenja spoznali veliko zanimivih stvari. Na sprehodu smo se ustavili in se preizkusili v adrenalinskem parku Stari vrh. Otroci so zelo uživali. Na vrhu nas je čakala zaslužena malica ter vrnitev na večerjo. Po večerji je sledila zabava v pižamah. Otroci so pri plesu zelo uživali nato pa prijetno utrujeni zaspali. Zadnji dan našega bivanja na kmetiji se je pričel z izdelovanjem kruha, katerega smo odnesli s seboj domov. Pred kosilom nas je gospodar Janez peljal s traktorjem. Pred vrtec smo se vrnili zadovoljni ter polni lepih doživetij, vtisov in spominov. V otroških očeh so se videle iskrice sreče in veselja. Otroci so svojo energijo in zadovoljstvo prenesli tako na nas vzgojiteljice kot na svoje starše. Dnevi bivanja na kmetiji nam bodo ostali v lepem spominu.
Družini kmetije Pr’Ožbet se lepo zahvaljujemo in jim želimo vse lepo do prihodnjega snidenja!
Vzgojiteljice: Mateja Vuk, Natalija Lukman in Sandra Kregar

SKUPINA ČMRLJI, ENOTA KRTEK

Otroci in vzgojiteljice smo na sončno sredo pričeli z našim 3-dnevnim bivanjem na kmetiji. Letos smo gostovali na kmetiji Ožbet, kjer so nas toplo sprejeli. Gospodar Janez nam je predstavil zanimivosti dela na kmetiji, nas peljal na prikolici s traktorjem, pomagali smo pri košnji trave, hranjenju in molzenju krav, jahali smo konja, spoznali postopek stiskanja soka in mnogo drugega. Dneve smo si popestrili tudi z igro na prostem, raziskovanjem travnika in sadovnjaka. Skupaj z otroki iz enote Palček in Racman smo se odpravili na pohod na Stari vrh in adrenalinski park. Z otroki iz enote Racman smo bivali na isti domačiji, tako da smo ustvarili nova prijateljstva in prijetne spomine. Bivanje na kmetiji smo zaključili z zabavo v pižamah ter z gospodarico spekli okusen domač kruh, ki ga bomo delili s svojimi domačimi. Otrokom je bilo bivanje na kmetiji zanimivo doživetje, vase so srkali vsa nova znanja in dogodivščine ter ustvarili mnogo prijetnih spominov.
Spremljevalke: Špela Zemljič Kociper, Maja Novak, Samira Klančar

TABOR NA KMETIJI DAVČEN

Otroci in vzgojitelji iz skupine Zajci smo preživeli tri sončne dneve v Poljani nad Škofjo loko, kjer so za dobro počutje, polne želodčke in bogat program zelo dobro poskrbeli gospodarji
kmetije Davčen.
Doživeli so različne kmečke dejavnosti pri katerih so pridobivali nova spoznanja in izkušnje, premagovali strah, preizkušali svoje sposobnosti in se zabavali:
• Košnja trave, grabljenje in hranjenje živali.
• Molža krave.
• Opazovanje, spoznavanje in hranjenje živali: kokoši, koze, pujski, zajčki.
• Srečanje s čebelarjem in lovcem
• Pobiranje sadja in prešanje le tega v sok in degustacija soka.
• Mesenje testa za kruh, oblikovanje hlebčkov in opazovanje peke kruha v krušni peči. Vsak otrok je hlebček kruha odnesel domov.

Na taboru je bilo poskrbljeno tudi za zabavo in sprostitev: večer ob kresu, igra na igralih na kmetiji, ježa konja, vožnja s traktorjem, druženje z otroki iz drugih skupin…
Ob premagovanju strme poti na Stari vrh so spoznavali drevesa in nabirali njihove plodove, iskali gozdne živali oblikovane v lesu, našli nekaj gob in se igrali v adrenalinskem parku. Ves čas smo imeli zelo lepo vreme, zato smo dneve preživljali zunaj. Časa za igro z igračami, ki smo jih prinesli iz vrtca zato skorajda ni bilo. Po večerji smo vzgojitelji poskrbeli, da so se otroci ob mirnejših dejavnostih umirili, se stuširali in nato sladko zaspali ob poslušanju pravljic. Zato so bile tudi noči na kmetiji mirne, zjutraj pa otroci spočiti, zdravi in dobre volje.
Spremljevalci: Vera Kolenc, Irena Zupan, Sanja Mikić, spremljevalec Klemen Lenček

3. TERMIN: 10. – 12. 10. 2022
 

Kmetija

 

Enota

 

Število otrok

 

Spremljevalci

OŽBET PALČEK MEDVEDI 16 3
DAVČEN CICIDOM 12 2
DAVČEN OSTRŽEK 7 1

 

TABOR NA KMETIJI DAVČEN IN OŽBET

V ponedeljek, 10. 10. 2022, smo se otroci in spremljevalke iz enot Cicidom, Ostržek in Palček z avtobusom odpravili na tridnevni tabor nad Škofjo Loko. V hribovski vasici Četena ravan so nas toplo sprejeli domačini s kmetij Davčen (Cicidom in Ostržek) in Ožbet (Palček). Pestro dogajanje se je pričelo kar takoj po prihodu. Nekatere aktivnosti smo imeli vsi skupaj (kres, vzpon na Stari vrh, adrenalinski park, sladkanje s kostanjem, včasih skupno gibanje na igrišču, obisk lovca), nekatere pa na vsaki kmetiji posebej. Še preden smo se nastanili v sobice, smo šli h kokošnjaku in se med opazovanjem kokošk pogovorili z gospodarjem. Od blizu smo si ogledali koze, ki so se pasle na strmini. Privabili smo jih s posušenimi ostanki kruha in jih z njim hranili. Pogledali smo zajčke in ob zajčniku zapeli pesmico. Hlev je pri vsaki kmetiji malo drugačen, v njem so različne živali. Nekateri otroci so celo molzli kravo. Večina otrok se je na kmetiji prvič seznanila s košnjo trave brez kosilnice, s pravo koso. Na travnik smo se odpravili kar na vozu, kamor nas je gospodar prav počasi, varno popeljal. Otroci so skupaj z njim nakosili vsak nekaj trave, jo nagrabili na kupčke in jo naložili na voz. Odpeljali smo se »domov« in tam pokošeno travo zopet spravili z voza. Še ena velika in nova izkušnja je bila na kmetiji: jahanje konja. Drug za drugim so s čelado na glavi ob skrbnem gospodarju, ki je konja vodil, zajahali prek travnika. Zvečer smo kresovali in za dodatek vsem doživetjem dneva odšli še na večerni sprehod s svetilkami.
Drugi dan smo v pohodni obutvi naredili svoj vzpon na Stari vrh, spotoma pa nabrali kostanj. Med vračanjem smo šli še v adrenalinski park, kjer smo uživali na prav poseben način. Popoldan smo pobrali jabolka in hruške ter iz njih naredili prav dober sok. Izvedeli smo nove stvari o čebelah in njihovem pomenu za človeka. Zvečer smo, oblečeni v pižame, stuširani in utrujeni, odplesali ples v pižamah in se z mislijo na vrnitev domov pogreznili v sladko spanje.
Tretji dan je bilo treba speči kruh. Otroci so videli ves postopek, od priprave sestavin do spečenega hlebčka, seveda pa so pri mesenju testa in oblikovanju svojega kruhka morali sodelovati po svojih najboljših močeh. Medtem, ko se je kruh pekel, smo se seznanili z lovcem, ki nam je v posebnem prostoru nazorno približal mnogo znanih in manj znanih živali našega okolja.
Vedno, ko smo imeli na voljo vsaj nekaj časa, smo se zadržali na igrišču, ki ga ima vsaka kmetija. Ker je bilo ves čas bivanja lepo vreme, smo večkrat malicali zunaj, zajtrke, kosila in večerje pa so nam pripravili notri. Vsak dan smo imeli pet obrokov, na vsaki kmetiji pripravljene malo drugače. Hlebček kruha je vsak otrok odnesel domov.
K vrtcu smo se vrnili ob predvidenem času, tam pa so otroke čakali domači in prisrčen, topel objem.
Spremljevalke: Fani Kunavar, Mojca Firm, Marjeta Osolin, Darja Svetlin Kovič, Lili Jereb in Alenka Kos