Tabor na kmetiji Ožbet, Davčen in Tavčar

1. TERMIN: 28.03. – 30.03. 2022
ENOTi: MLINČEK in PALČEK

Enota Mlinček: 21 otrok
Enota Palček: 15 otrok

Prvič na avtobus in tridnevno bivanje brez staršev, to je bil za otroke čisto poseben dogodek.
Otroci skupine Medvedi iz enote Palček, so se vsi poslovili od staršev, se usedli na avtobus in odpeljali v Radomlje po prijatelje, skupino Ribe, iz enote Mlinček.
Vzgojiteljice, ki smo spremljale otroke, smo bile Damjana Rode, Saša Starič in Irena Zupan ter Barbara Perša in Klara Flerin.

Bivali smo na kmetiji Ožbet, vsaka skupina v svojem nadstropju, na igrišču pa smo se spoznali, se skupaj igrali in postali pravi prijatelji.
In že kmalu so se začele aktivnosti.
Sprehod do cerkve, kako nastane testo, jahanje, ogled hleva in kres. Vmes, med dejavnostmi, smo se igrali na igrišču.
Zvečer smo bili utrujeni, prašni od zemlje in zadovoljni. Drugi dan je bil pohod skozi gozd, kjer smo iskali lesene skulpture živali, do Starega vrha, kjer smo si zaslužili malico.
Po kosilu smo zgnetli testo, si ogledali koze, božali zajčke in nahranili krave. Zvečer, vsi v pižamah, smo odšli na druženje s skupino Ribe na pižama zabavo. Zadnji dan smo že spakirali prtljago, imeli druženje z lovcem, in čisto za konec nas je gospodar Janez odpeljal s traktorjem in vozom na vožnjo do Starega vrha.Za otroke to ni bil samo ogled kmetije in tamkajšnjega življenja, ampak tudi učenje samostojnosti. In vsak je odšel s svojimi novimi izkušnjami in vtisi.
Vsi starši pa so bili navdušeni in zelo hvaležni.

Barbara Perša

2. TERMIN: 4. 4. – 6. 4. 2022
ENOTI: RACMAN IN KRTEK

Enota Krtek: 14 otrok
Enota Racman: 23 otrok

Na začetku meseca aprila smo odšli na pomladni tabor na kmetiji. Pot smo začeli z vožnjo z avtobusom, ki je bila otrokom (po daljši odsotnosti odhodov na izlete in letovanja) izjemno zanimiva. Med potjo so pogosto opisovali dogajanja, ki so jih lahko opazili. Na tabor smo skupaj odšli otroci in vzgojiteljice skupin Čmrlji in Želve.
Tabor na kmetiji je otrokom približal delo in življenje na kmetiji. Otroci so imeli možnost spoznati skupno bivanje, življenje ljudi na kmetiji in skrb za živali ki na njej bivajo.
Gospodarice kmetij so otrokom predale znanje o pripravi zeliščnega čaja, kuhanja in priprave ter peke kruha. Gospodarji so poskrbeli, da so otroci dobili prijetno izkušnjo z delom na kmetiji ter skrbi za živali. Pogledali smo si bližnja hleva, hranili in molzli krave, opazovali male zajčke, poimenovali nove teličke in se seznanili s pomembno nalogo čebel. Otroci so ves čas aktivno sodelovali s postavljanjem vprašanj in opazovanjem, ki so ga vedno podkrepili tudi z že pridobljenim znanjem.

Prvi dan je z neba rahlo naletaval sneg, ki nam je pričaral tudi izjemno dogodivščino ob pohodu na Stari vrh. Otroci so morali pokazati veliko vztrajnosti, saj pot po snegu ni bila najbolj enostavna. Na poti smo spoznavali rastline in opazovali uničena mravljišča, ki so jih najverjetneje uničile divje živali. Otroci so čisto vsakega lastnika dobro poslušali in se veliko novega naučili. Prosti čas smo izkoristili za spoznavanje iger, ki so se jih otroci včasih igrali (Gnilo jajce, Ali je kaj trden most?, različne plesne igre).
Zadnji dan nam je svoje znanje predal lovec, ki se je potrudil da so otroci dobili pomembno znanje glede bivanja v gozdu in ravnanja do živih živali. Zelo dobro so si zapomnili, da je ob bivanju v gozdu pomembna tudi zaščita proti klopom.
Otroci so med počitkom z veseljem aktivno sodelovali na igrišču, ki so jih izdelale spretne roke vseh na kmetiji. Najpogosteje so se otroci posluževali vožnje z jeklenici in skupnimi gugalnicah.

Urška Baloh in Karin Ropotar Kovič

3. TERMIN: 6. 4. 2022 – 8. 4. 2022
ENOTA GAJ

Enota Gaj: 36 otrok

Tabor na kmetiji je potekal v kraju Četena Ravan nad Škofjo Loko, ki je le šeststo metrov oddaljen od smučišča Stari Vrh. Bivali smo na kmetiji Davčen in Tavčar. Tabora na kmetiji se je udeležilo 36 otrok in 5 spremljevalk (Tinkara, Mira, Alenka, Katja, Miranda) iz enote Gaj. Na obeh kmetijah so nas gostitelji prijazno sprejeli. Otroci so spoznavali kmetijo in kmečka opravila ter odkrivali bližnjo in daljno okolico. Ob našem prihodu nas je pričakal lovec, ki je otrokom predstavil celo vrsto nagačenih gozdnih živali iz svoje zbirke. Aktivnosti so se vrstile ena za drugo: v hlevu so otroci hranili koze, ovce in kokoši ter opazovali, kako se molze kravo. Vsak otrok je v spremstvu odraslega jezdil ponija. S traktorjem smo se peljali čez vas, do travnika, kjer so otroci skupaj s Klemnom pripravili kres. Zvečer smo se zbrali ob kresu, se greli in opazovali, kako hitro se je ogenj ob prisotnosti vetra vzpenjal in širil. Ko je kres pogorel, smo se podali na nočni sprehod z ročnimi svetilkami. Na daljšem pohodu smo opazovali zeleno in cvetočo okolico ter se ustavili v pustolovskem parku, kjer so otroci premagovali ovire na visečem in premikajočem poligonu. Na vrhu Starega Vrha smo imeli počitek in malico. Prosti čas med aktivnostmi smo preživljali na travnatem igrišču. Dečki so vsak dan igrali nogomet, deklice so se gugale na veliki leseni gugalnici ter uživale v spustih na otroškem ziplinu. V kuhinji smo ob demonstraciji in pomoči gospodinje spoznavali, kako se zamesi in oblikuje ter speče hlebček. Kruh smo odnesli domov. Zabavo v pižamah so otroci težko čakali, zato je bila na vrsti že prvi večer. Dan pa nikoli ni minil brez pravljice, ki smo jo vsak večer izbrale in prebrale vzgojiteljice. Zadovoljni in polni prijetnih vtisov smo vrnili domov.

Miranda Grošelj

4. TERMIN: 11.4. – 13.4. 2022
ENOTE: CICIDOM, OSTRŽEK IN PALČEK

Enota Cicidom: 9 otrok
Enota Ostržek: 7 otrok
Enota Palček: 16 otrok

V ponedeljek, 11.4.2022, smo ob pol enajstih prispeli na kmetijo Tavčar in Davčen. Pričakala nas je dobra malica nakar smo se poigrali na igrišču ob kmetiji. Sledil je ogled kmetije (hlev in orodje ). Potem spet igranje na igrišču ter sprehod do cerkve Sv. Brikcija. Že pošteno lačni smo pojedli slastno kosilo in se namestili v naše sobe. Igrali smo se družabne igre in risali prve vtise. Popoldne smo jahali ponija po imenu Lili in se peljali na kmečkem vozu. Zvečer smo se preizkusili v molži, za večerjo pa so nas presenetile palačinke. Pred spanjem smo priredili zabavo v pižamah in še pred deveto uro glasno smrčali.
Drugi dan smo pričeli z izletom na Stari Vrh. Pot nas je vodila ob smučišču in čez gozdni predel, v katerem so se skrivali leseni kipi živali, ki bivajo v naših gozdovih. Malo pred vrhom smo se ustavili v adrenalinskem parku in preizkusili najnižjo pot. Na vrhu smo se okrepčali z malico. Po kosilu smo zamesili testo za kruh. Med vzhajanjem smo spoznali vse o čebelah in čebelarstvu, nato pa je vsak oblikoval hlebček kruha in ga položil v peharčke za ponovno vzhajanje. Po krajšem obisku igrišča smo dali kruh v krušno peč in počakali na večerjo. Potem smo ob pomoči gospodarja zgradili kres in ga zakurili. Ob ognju smo zapeli in zaplesali ter se pred spanjem odpravili še na pohod s svetilkami. Zadnji dan smo spakirali svoje kovčke ter odšli na srečanje z lovcem, ki nam je pokazal različne gozdne živali ter povedal nekaj zanimivih zgodb. Po kosilu pa še krajši sprehod in ogled pravljične hiše na bližnjem hribu. Zadovoljni in utrujeni smo se napokali na avtobus in se odpeljali domov.

Spremljevalke: Maja Novak, Darja Iršič, Tadeja Lavtižar, Katja Lah, Anja Musek, Lucija Škrjanc.

5. TERMIN: 13. 4. – 15. 4. 2022
ENOTI: KEKEC IN KRTEK

Enota Kekec: 18 otrok
Enota Krtek: 13 otrok

V sredo, 13. 4. 2022 smo se skupina Žabe iz enote Krtek in skupina Metulji iz enote Kekec odpravili na Tabor na kmetiji. Zbor in odhod sta potekala po načrtih. Sama pot je minila hitro in brez zapletov. 13 otrok skupine Žabe in obe spremljevalki smo bili nastanjeni pri Tavčarju, 18 otrok iz skupine Metulji in tri spremljevalke pa so bili pri Davčnu. Skupaj smo se pogovarjali z lovcem, ki nam je predstavil nekaj živali ter nam približal življenje le-teh in se odpravili po gozdu, kjer smo iskali gozdne živali iz lesa ter se okrepčali na Starem vrhu. Ne smemo pozabiti na stezo adrenalinskega parka, kjer smo se lotili gravitacije preko zapletenih gibalnih nalog. Skupaj smo se tudi zbrali pri kresu ter seveda odhodu domov. Vmes smo jedli, pekli kruh, čistili hlev, molzli kravo, sestavljali kres, se pogovarjali o čebelah, jedli, jahali konja, hranili živali, delali Pehtin čaj, jedli, počivali, se igrali, imeli zabavo v pižamah, pohajkovali s svetilkami in, ne smemo pozabiti, jedli.

Gospodar Marko, gospodarica Silva in sin Klemen so nam dodobra približali življenje na kmetiji. Bili so izredno prijazni in polni znanja, ki so ga delili z nami. Sobe so bile čiste, hrana odlična. Za razliko od jesenskega bivanja na kmetiji…morda smo vzgojiteljice pogrešale pobiranje jabolk in izdelavo soka ter peko kostanja, vendar se je bilo treba prilagoditi letnemu času. Imeli smo tudi malo sreče z vremenom, nekaj kapelj je bilo pri odhodu. Imeli smo dovolj časa za igro zunaj, tako da so se lahko otroci dodobra spoznali z zipline-om.

Otroke smo spremljale Martina Pavlič, Martina Svetlin, Mojca Novak, Ana Kržišnik in Simona Kunavar.

Galerija