PODNEBNI TEK

Letos so se odločili, da tečemo za podnebje. Za dan Podnebnega teka smo organizirali štafeto med enotami našega vrtca. Najbolj oddaljeni enoti našega vrtca loči dobrih 8 km poti, ki smo jo vse skupine premagale s skupnimi močmi. Otroci so tekli od enote v Racman (Dragomelj) do enote v Gaju (Preserje). Na poti so se srečevali in si med sabo predajali štafetno palico.

Predhodno smo izdelali plakat, ki je bil namenjen predvsem staršem in je opozarjal na dosežek, ki se ga bomo prvič v zgodovini vrtca lotili. Na plakat smo narisali zemljevid in naše enote.

Oblikovali smo tudi idejno zasnovo za štafetno palico, ki je potovala od prve do zadnje enote. Vsaka enota, ki je palico prejela je nanjo prilepila svojo značko.

Na dan Podnebnega teka, 19. 10., so otroci prve enote začeli s tekom do zbirnega mesta, kjer so štafetno palico predali otrokom druge enote. Tako smo tekli skozi celo dopoldne, dokler ni bila štafetna palica polna naših značk, s katerimi smo simbolno povezali naš tek in enote med seboj.

 

ZELENI KORAKI

Z izbiro prevoznega sredstva vplivamo na naše okolje, zdravje in kakovost življenja-svojega in vseh v skupnosti. V projektu Misija: Zeleni koraki otroci, proučujejo različne načine in oblike prevoza, predlagajo, kako preusmeriti promet na bolj trajnostne in okolju prijazne oblike prevoza ter poskušajo spreminjati lastne potovalne navade med šolskim letom in med počitnicami. S spremenjenimi oblikami prometa prispevamo k zmanjšanju ogljičnega odtisa, manjši onesnaženosti zraka (posebej v mestih), racionalni rabi virov v prometu in izboljšujemo svoje zdravje.
V naših enotah zbiramo zamaške – ZAMAŠEK ZA SVEŽ ZRAK, in sicer otroci skupaj s starši zbirajo zamaške za vsako bivanje na svežem zraku (sprehod popoldne, uporaba bolj prijaznega prometnega sredstva (peš, s kolesom…).

 

RASTI, RASTI MOJE DREVO

Vabljeni k branju članka Damjane Rode. Članek najdete na tej povezavi.