Knjigobežnice

Knjižnica Domžale je januarja 2024 objavila natečaj Izdelajmo knjigobežnice. Knjigobežnice so hiške za izmenjavo knjig, ki so zdaj že množično postavljene v lokalno okolje. So odlično orodje za povezovanje in druženje ob knjigah in branju.

Kot knjigobežnico lahko uporabimo že obstoječe objekte, kot so telefonske govorilnice ali avtobusne postaje. Po Sloveniji in po svetu smo videli že prav neverjetne izvedbe knjigobežnic, vseh barv in oblik. Knjigobežnice niso namenjene odlaganju odvečnih knjig, ki jih imamo po domovih, niti ne temu, da knjige vzamemo in jih nikdar več ne vrnemo. Knjige lahko brezplačno in brez strahu pred zamudnino vzame vsakdo, jo odnese domov in prebere, nato pa vrne nazaj v knjigobežnico. Lahko pa nazaj namesto te knjige prinese drugo knjigo, ki je ne potrebuje več.

Natečaj je bil namenjen lokalnim društvom, vrtcem, šolam, podjetjem in posameznikom, ki bi bili pripravljeni prispevati material za knjigobežnico in jo tudi izdelati ter postaviti v svojo okolico, mi pa smo se zavezali, da bomo priskrbeli knjige. Na natečaj se je odzvalo 6 ljubiteljev knjig in širjenja ljubezni do branja.

Na razpisu so sodelovali tudi v Vrtcu Domžale v enoti Palček. Za skupino Račke je knjigobežnico postavil gospod Matej Juhart, ki je oče njihove varovanke. Knjigobežnico so zaradi varnosti otrok postavili na notranji strani ograje Vrtca Palček na Viru. V enoti Palček so prav tako že poskrbeli za slavnostno odprtje knjigobežnice s kulturnim programom, ki se je odvijal 4. aprila.

Branje je izjemnega pomena za otrokov razvoj in tega se zavedajo tudi v Vrtcu Domžale v enoti Palček. V skupini Račke so bogatejši za izjemno lepo knjigobežnico, ki jo je izdelal Matej Juhart.

Skupina Račke iz Enote Palček Vrtca Domžale je sodelovala na natečaju Knjižnice Domžale Izdelajmo knjigobežnico. Knjigobežnico je izdelal gospod Matej Juhart. Svečano odprtje pa so popestrili otroci iz skupine Račke s svojim kulturnim programom.

 

Zavedajoč se, kako pomembno je branje za otrokov celostni razvoj, poleg tega pa je knjigobežnica v vrtčevskem, pa tudi v lokalnem prostoru priložnost za razvoj in dvig bralne kulture, se je skupina Račke, iz Enote Palček Vrtca Domžale odzvala na natečaj Knjižnice Domžale Izdelajmo knjigobežnico. Zelo lepo, leseno, unikatno knjižno hiško je v celoti izdelal gospod Matej Juhart, nepremočljivo streho pa ji je dodal g. Paliska, za kar se jima iskreno  zahvaljujemo.

Palčkova knjigobežnica je začela svojo zgodbo s slavnostnim odprtjem in kulturnim programom ter spremljajočo likovno razstavo otrok skupine Račke v četrtek, 4. aprila 2024. Slavnostnega odprtja se je udeležila tudi ravnateljica Vrtca Domžale gospa Nina Mav Hrovat, ki je prisotne otroke, starše in druge obiskovalce svečane otvoritve nagovorila in v knjigobežnico izročila igroknjigo En, dva, tri –  slon! katere avtorica je.

Sledil je plesni in pripovedovalski nastop otrok, ki so se radi predstavili z izborom pesmi šaljivk in izštevank iz knjige Enci benci na kamenci. Otroci so dobro voljo in smeh zasejali med obiskovalce prireditve. Živahno in sproščeno druženje se je nadaljevalo do zgodnjega večera, saj sta zakonca Svetlin iz Turističnega društva Jarše – Rodica za otroke in vse prisotne pripravila sladko presenečenje. Napekla sta več kot sto slastnih palačink, za kar se jima najlepše zahvaljujemo.

Palčkova knjigobežnica že privablja starše in otroke, da pokukajo med njene knjižne police in si izberejo knjigo za domov. Pri takšni obliki izposoje niso vezani na rok vrnitve, knjigo preberejo in jo vrnejo nazaj ali jo zamenjajo za drugo.

Knjižnica Domžale bo knjigobežnico redno oskrbovala in dopolnjevala s knjigami za odrasle in otroke. Ker nam je kar nekaj knjig ostalo na izmenjavi knjig, smo le te skupaj z otroki razvrstili po knjižnih policah naše novo postavljene knjižne hiške. Ljubitelje branja toplo vabimo k izposoji.

Našemu povabilu v natečaju so se odzvali tudi v Enoti Mlinček v Radomljah, kjer so v skupini Ptički postavili kar dve knjigobežnici. Vzgojiteljicama Dragici Repanšek in  Petri Miklavc sta pomagala očeta otrok Jernej Kavčič In Ljubo Čukovič in tudi otroci sami.

Knjigobežnici so postavili ob otroška igrišča, ki jih  večkrat obiskujejo. Ena tako stoji na otroškem igrišču v Homcu, druga pa ob Mlinarjevi brvi na Homcu.

Vir: Domzalec.si/Uredništvo  11. april, 2024

Preberite več:

Odprtje knjigobežnice v Vrtcu Palček

Zaključek natečaja Izdelajmo knjigobežnice

Galerija