Jesenovanje v šolskem letu 2019/2020
ENOTI KEKEC IN OSTRŽEK
9.-11. 10. 2019

Otroci iz enote Ostržek (11 otrok) in iz enote Kekec (4 otroci) so skupaj s spremljevalkama (Marjeta Osolin in Jana Orehek) jesenovali na kmetiji Pri Tavčarju. Gospodar Marko Dolenc in njegova žena sta nam pokazala mnogo zanimivih kmečkih opravil, v katere so bili otroci aktivno vključeni.
Dejavnosti treh dni na kmetiji:

– s traktorjem smo se peljali na travnik
– kosili travo, jo pograbili in znosili na voz
– jahali konja
– si v hlevu ogledali molžo krave z molznim strojem
– se veselili ob večernem kresu
– opazovali stiskanje jabolk v jabolčni sok
– poslušali čebelarja
– se učili od lovca
– hranili koze
– si ogledali okolico in cerkvico sv. Brikcija, zvonili na zvonček želja
– šli na izlet na Stari vrh s Klemenom
– popestrili večer s sprehodom s svetilkami
– zamesili domač kruh, ki so ga spekli v krušni peči
– se igrali na igrišču
– jedli okusne kmečke jedi, ki jih je pripravila gospodinja

Za igro smo imeli tudi nekaj časa, zlasti zvečer, ko so se otroci tuširali in pripravljali spat.

Jana Orehek in Marjeta Osolin

ENOTI PALČEK IN KRTEK
16.-18. 10. 2019

V času od 16. do 18. 10. 2019 so bili na jesenovanju otroci dveh enot: Palček in Krtek. Bivali smo na vseh treh kmetijah, in sicer: Ožbet (enota Palček, 24 otrok (skupini Zajci, Medvedi) in 3 spremljevalke: Tina Jeras, Melita Volf, Lili Jereb), Davčen (enota Krtek, 20 otrok (skupini Čmrlji, Kresničke) in 3 spremljevalke: Slađana Trapić, Janja Dragar Ribič, Barbara Gorič) ter Tavčar (enoti Krtek in Palček, 21 otrok (skupini Žabice in Medvedi) ter 3 spremljevalke: Alenka Lovšin, Mateja Gabor in Tadeja Lavtižar). Posebnosti ni bilo, vsi otroci so na kmetiji bivali vse tri dni.

Dejavnosti, ki so jih pripravili za otroke so bile zelo zanimive, program je bil pester in so na vseh kmetijah zelo lepo skrbeli za dobro počutje otrok, jih animirali z dejavnostmi (ogled in hranjenje živali, košenje trave, jahanje konja, vožnja na prikolici traktorja, kurjenje kresa, pohod na Stari vrh, stiskanje sadja, ogled čebelnjaka in predavanje o čebelah, itn.).

Pohvalili bi pester in zanimiv program, vsako leto poskrbijo, da so dejavnosti drugačne in tudi, če gredo otroci na kmetijo večkrat, je za njih vedno drugačna izkušnja. Za vsak trenutek je bilo poskrbljeno, ves čas so bili vsi na voljo. V vseh dneh bivanja ni bilo težav, otroci so bili zdravi in so brez težav bivali na kmetiji ter se zadovoljni in polni lepih vtisov v vrnili domov.

Alenka Lovšin

ENOTA GAJ
14. – 16. 10. 2019

Na jesenovanje v Poljansko dolino je odšlo 36 otrok, 5 vzgojiteljic in 1 vzgojiteljica spremljevalka. Nameščeni smo bili v dveh kmetijah, 8 otrok na kmetiji Tavčar in 28 otrok na kmetiji Pr Ožbet. Na kmetiji so nas zelo lepo sprejeli, gospodar Janez nam je prijazno predstavil življenje in delo na kmetiji. Omogočil nam je, da smo del teh izkušenj pridobili neposredno iz dejavnosti, ki so sledile v dneh jesenovanja.

Tako smo spoznali:

– jahanje konja,
– ogled traktorja in vožnja na vozu,
– grabljenje trave in pobiranje trave na voz,
– hranjenje živali v hlevu,
– molzenje krave,
– nočni sprehod z lučkami,
– stiskanje jabolk za jabolčni sok,
– spoznavali življenje čebel,
– obisk lovca in spoznavanje divjih živali,
– druženje ob večernem ognju,
– vsak otrok je sodeloval pri gnetenju svojega hlebčka, ki ga je odnesel domov,
– dopoldanski izlet po gozdni učni poti na Stari vrh.

Kljub slabemu vremenu, ki smo ga bili deležni, smo izvedli vse dejavnosti, proste minute pa namenili druženju na igrišču, reševanju v naprej pripravljenih delovnih listov ter nočni zabavi v spalnih srajcah.

Vse te dejavnosti so bile pripravljene in zamišljene tako, da so otroci na igriv način spoznali prijetno delo na kmetiji, domačo hrano in stare običaje.

Anja Repanšek, Jasna Bizjak, Sandra Kregar, Petra Kociper, Katarina Vračar Gavrilović

ENOTE MLINČEK, CICIDOM IN RACMAN
14. – 16. 10. 2019

»Juhuhu, končno gremo!« so se slišali vzkliki 14.10.2019 pred osnovno šolo Preserje pri Radomljah, ko smo ob 8:30 uri odšli najprej proti vrtcu Cicidom, kjer je na avtobusu že nestrpno čakalo 12 Mlinčkovih otrok skupaj z Gašperjem, Sašo in Brigito. Ob 8.45 se nam je pridružilo 12 Cicidomčkov z Ano. Skupaj smo odšli še v Dragomelj, kjer se nam je pridružilo še 10 Racmanovih otrok skupaj z Natalijo in Jano.

Pot smo nadaljevali proti našemu cilju, na gorenjsko natančno na kmetijo Davčen, kjer smo bivali »Cicidomčki« in »Mlinčki«. Otroci z vrtca Racman so se nastanili na kmetiji Tavčar. Imeli smo nekaj sreče z vremenom, zato smo prvi dan izkoristili za kurjenje kresa in nočni pohod z lučkami. Skupaj z hranjenjem živali, košnjo, vožnjo na vozu in jahanjem smo odlično začeli jesenovanje. Naslednji dan je bil pohod na Stari vrh bolj meglen, vendar nam vreme ni pokvarilo veselja. Po odličnem kosilu in popoldanskem počitku smo se preizkusili v vlogi pekov, kjer smo zamesili vsak svoj hlebček kruha in ga spekli v krušni peči. Da nismo ostali žejni, smo se preizkusili še v stiskanju domačih jabolk ter se s sokom odžejali. Spoznali smo nekaj malega o čebelah in ugotovili, da se presenetljivo dobro sedi tudi na saneh. V hlevu nas je pričakala krava Tepka, ki smo jo s skupnimi močmi pomolzli. Da smo dan dodobra izkoristili, smo se odpravili še na potepanje po bližnji okolici. Po dobri večerji in v večerni toaleti je sledila zabava v pižamah. Otroci so ob plesu in dobri glasbi dan prijetno zaključili. Naslednji dan je sledilo pospravljanje in urejanje sob, spoznavanje poklica lovca ter odhod domov.

Gospodar Frenk in gospodarica Jerneja sta za nas zelo lepo skrbela. Hrana je bila odlična, pomoč je bila vedno na voljo in otroci zadovoljni. Dodobra smo spoznali delo na kmetiji, ki pa ni tako preprosto.

Ana Maravič, Gašper Cestnik, Saša Starič, Brigita Žebaljec, Jana Kotnik in Natalija Lukman

Galerija