Jesenovanje na kmetiji

1. TERMIN; 10. 10 -12. 10. 2018
ENOTE: CICIDOM, MLINČEK in PALČEK

Enota Cicidom: 10 otrok
Enota Mlinček: 4 otroci
Enota Palček: 31 otrok

Letos je bilo v okviru vrtca Domžale organizirano jesenovanje za otroke letnikov 2012-2013. Jesenovanja, ki je potekalo od 10. 10. do 12. 10. 2018 smo se udeležili otroci in vzgojitelji iz enot Cicidom, Mlinček in Palček. Z avtobusom smo se odpeljali na dve lepo urejeni kmetiji na Četeno Ravan. Vas Četena Ravan se nahaja v Poljanski dolini, na južnem pobočju Starega vrha, kmetiji pr Ožbet in Tavčar, pa stojita druga blizu druge in so njihovi lastniki med seboj zelo povezani, tako se je naše življenje na kmetiji, čeprav v dveh hišah, neprestano prepletalo, saj smo imeli veliko skupnih dejavnosti.

Ob prihodu so nas prijazno sprejeli, nam najprej postregli z dobro malico, ter nam pomagali pospraviti prtljago. Imeli smo le malo prostega časa, saj smo si kar hitro odšli ogledat lovsko sobo, kjer nam je lovec pokazal in povedal, kakšne živali bivajo v tamkajšnjih krajih in nam pokazal in opisal tudi takšne, ki so značilne za celotno Slovenijo. Na krajšem sprehodu smo si ogledali bližnjo cerkev in čebelnjak, po povratku pa tudi del kmetije. Popoldan smo jahali konja in odšli na košnjo. Pokosili in pograbili smo nekaj sveže krme za živali. Zvečer smo si ogledali še notranjost hleva, ter potek molže, nato pa odšli na kres. Pred spanjem smo se odpravili na sprehod s svetilkami. Nebo je bilo jasno, zato smo si lahko dobro ogledali nočno nebo, kjer se je svetila množica zvezd. Naslednji dan smo že zgodaj odrinili na izlet, vzpeli smo se na Stari vrh. Po kosilu in počitku smo odšli najprej pobirat jabolka, nato pa smo sodelovali tudi pri mletju jabolk in stiskanju soka. Po večerji in tuširanju smo imeli težko želeni in pričakovani ples v pižamah, ki pa ni dolgo trajal, saj so bili otroci kar prijetno utrujeni in so hitro odšli v postelje na miren spanec. In že je bilo tu zadnje jutro, ko smo po zajtrku s pomočjo gospodinje zamesili in spekli kruh v krušni peči, ki jo je za peko pripravil gospodar. Po kosilo je sledilo slovo in odhod v dolino. S seboj smo odnesli veliko novega znanja o življenju na podeželju in mnogo lepih spominov.

vzgojiteljica Fani Kunavar

2. TERMIN; 15. 10. – 17. 10. 2018
ENOTE: GAJ, OSTRŽEK IN KRTEK

Enota Gaj: 34 otrok
Enota Ostržek:8 otrok
Enota Krtek:29 otrok

Na kmetiji Tavčar, Davčen in Ožbet je v terminu od 15. 10. do 17. 10. 2018 jesenovalo 69 otrok in 10 spremljevalk (Sonja Orešek, Mira Vladimira Vrankar, Maja Novak, Andreja Gerbic, Katja Cerar, Marjeta Osolin, Anja Bešter, Andreja Matkovič, Mateja Gabor in Kaja Ljubi) iz enot Gaj, Ostržek in Krtek.

V času bivanja na kmetiji so si otroci ogledali hlev in domače živali (zajce, pujse, krave, kokoši, konja in koze). Spoznali so kmečka opravila, kot so košnja in grabljenje trave, pobiranje sadja, priprava domačega soka, hranjenje živali in peka domačega kruha. Seznanili so se s pomenom čebel, kako poteka njihova pot od travnika do medu in si ogledali njihovo bivališče. Odpravili smo se na pohod do Starega vrha in se zvečer odpravili na sprehod s svetilkami. Zakurili smo kres, ob katerem smo se greli in prepevali otroške pesmi. Obiskal nas je tudi lovec in nam predstavil svoj poklic.

Vse pohvale kmetijam in njihovim gospodarjem, ker so nas tako lepo sprejeli in nam omogočili spoznati delček njihovega življenja.

3. TERMIN; 17. 10. – 19. 10. 2018
ENOTI: RACMAN in KEKEC

Enota Racman: 14 otrok
Enota Kekec: 15 otrok

V enoti Racman je letos odhod na kmetijo potekal drugače kot običajno. Otroke so starši pripeljali v vrtec 15 minut pred odhodom, se od otrok poslovili in odšli. Nato smo se skupaj odpravili na avtobus, ki nas je že čakal pred vrtcem. Otroci so se veselili odhoda na kmetijo, zaznati ni bilo nikakršnih stisk pri nobenem od otrok, tudi časa za solze ni bilo. Odločitev za takšen odhod se je izkazala za pravilno, saj so otroci, kot tudi starši, lažje prestali odhod na kmetijo.

Odpravili smo se proti Radomljam, kjer so nas na avtobusni postaji že čakali otroci s starši, ter vzgojiteljici enote Kekec. Tudi oni so se hitro poslovili in čas je bil za odhod na kmetijo.

Vožnja je potekala brez posebnosti, vsi otroci so vožnjo dobro prestali, navdušenje vseh otrok pa je bilo slišati po celem avtobusu. Po dobri uri vožnje smo prispeli na Četeno Ravan, ki se nahaja 900m nad Škofjo Loko.

Na kmetiji so nas že čakali gospodar Marko ter gospodarica Silva, ki sta lastnika kmetije Tavčar. Lepo sta nas sprejela, na kratko povedala nekaj navodil, nato pa vse povabila v jedilnico, kjer nas je pričakala topla krušna peč, piškoti in domač Pehtin čaj. Ko smo se okrepčali smo odhiteli v lovsko sobo, kjer nas je že čakal lovec. Sledila je namestitev v sobe, kosilo, igra na prostem, ježa kobile Miše, priprava kurišča za kres, ogled in krma živali v hlevu, nato pa je napočil čas večerje in čas za spanje. Otroci so v trenutku utrujeni zaspali, kmalu pa sva se jim pridružili tudi vzgojiteljici. Noč je potekala mirno in brez posebnosti.

Zbudili smo se v megleno in oblačno jutro. Odhiteli smo na zajtrk nato pa se pripravili na pohod na Stari Vrh. Kljub oblačnemu jutru, so nas na Starem Vrhu pričakali sončni žarki. Ko smo se vrnili s pohoda je sledila igra na prostem, nato pa je napočil čas kosila. Vsi otroci so se zelo veselili zajtrkov, kosil in večerij, saj jim je bila kuha gospe Silve neznansko všeč.

Po kosilu je sledil kratek počitek, nato pa smo se odpravili na košnjo trave s koso, pobiranja sadja, ki smo ga skupaj z Marko zmleli in sprešali v okusen domač sok, ki smo ga nato tudi poskusili.

Kmalu je prišel čas večerje, nočnega pohoda z lučkami in spanja. Zjutraj smo se odpravili na zajtrk, kjer nam je gospa Silva razložila, kako bo potekala peka domačega kruha. Pred zajtrkom smo zamesili testo za kruh in ga pustili vzhajati. Nato smo pojedli zajtrk in odšli v sobe, kjer so se otroci igrali, vzgojiteljici pa sva pripravili vse potrebno za odhod. Po peki kruha je sledila igra na prostem in ogled steklenega čebelnjaka, kosilo, nato pa smo se odpravili proti domu. V Domžale smo se vrnili polni lepih vtisov, zabavnih doživetij in seveda rahlo utrujeni, zato smo bili še toliko bolj veseli svojih domačih in vrnitve domov.

vzgojiteljica Mateja Vuk

Galerija